Aspergers syndrom – vad är det, eller har jag det?

Igår lovade jag ett inlägg om vad Aspergers syndrom är, och här kommer det!

Aspergers syndrom innebär att man har problem med socialt samspel, man har svårt att uppfatta vad andra människor menar, och tolkar ofta saker bokstavligt. Man har också behov av att göra saker på ett speciellt sätt (ritualer och tvångsbeteenden är vanliga). En del har specialintressen som de vill hålla på med jämt.

Personer med Aspergers syndrom är dock olika varandra, precis som alla andra. En del vill ha kontakt med andra människor, andra är ensamvargar. En annan fördom är att aspergare skulle vara känslokalla. De är det inte, men har de alrig haft samma känsla eller upplevelse kan det vara svårt att förstå hur andra tänker och känner.

Jaha, tänker någon som läser detta, hur kommer det sig att miss P. tor att hon har detta syndrom?

Jo, som barn tolkade jag saker och ting bokstavligen. Först i tonåren förstod jag att om mamma sade ”kan du plocka upp diskmaskinen” betydde att hon ville att jag skulle göra det också.

Jag har haft intressen som jag har brunnit för genom åren, och de har varierat.

Jag är asexuell. Asexuelitet är överrepresenterat bland aspies, liksom andra så kallade annorlunda sexuella läggningar. Dock ska man veta att de flesta aspies är inte asexuella, och alla asexuella har inte Aspergers syndrom. Sådana fördomar behöver varken aspies eller asexuella!

Många aspergare vill inte heller ha barn. Jag vill inte heller ha barn, även dom det finns många personer med Asperger syndrom som vill ha barn.

Då jag gör nättester, som t.ex. detta http://www.rdos.net/Aspie-quiz/ får jag höga poäng. Jag talar, t.ex. för högt, för låg, för fort eller för sakta. Däremot så förstår jag inte vad frågor som om jag är intresserad av avatt bygga fällor gör i testet!

Om jag skulle göra en utredning, så skulle jag förmodligen få någon light-variant-diagnos. Jag kan betala mina räkningar och sköta ett jobb hyfsat. Jag kan passa tider – och även om jag inte har många kompisar, så har jag några vänner. Dessa vänenr är inte heller några dussinpersoner, direkt!

En dag får jag kanske veta. Kanske är jag en aspie, kanske är jag bara en liten trotsig fan!

2 svar so far »

  1. 1

    Arne Anka said,

    Igår trodde jag att jag var på Hisingen, men var i själva verket i Bergsjön. Har jag Aspberger?


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: