Vad är typiskt svenskt och hur är svenskar?

Det har många gånger diskuterats både bland vanligt folk och politiker vilka som ska få bli svenska medborgare, om de måste kunna språket tillräckligt bra eller känna till svensk kultur.

Då folk protesterar mot att invandrare måste lära sig svenska för att bli svenska medborgare eller läsa Selma Lagerlöf så tänker jag att jag definierar svenskar som svenskar just FÖR att de HAR den kunskapen, den traditionen, den kulturen, oavsett om de klär sig i sari eller läser Koranen. Förmodligen finns det folk med helsvenska namn vars släkt har bott i Sverige i hundratas år som tror på Budda och klär sig i afrikanska tyger.

MEN – jag skulle aldrig kalla folk svenskar om de bor i Sverige, men inte vet vilka Hasse & Tage är eller nångång har hört ”Sånt är livet” sjungas.  Jag säger detta just FÖR att jag har släktingar som kommit till Sverige som barn och som stannat i Sverige just FÖR att de inte kunde hemlandets språk, inte kände till hemlandets traditioner och släkt – de hade blivit ”svenska”.

Inte heller skulle jag kalla invandrare för ”nysvenskar”. Dels så blir det problem – vad ska man då kalla s.k. etniska svenskar? Gammelsvenskar? Dels så kallar de sig inte sjävla för svenskar – varför ska JAG då göra det, det är väl förolämpande att kalla folk för något annat än de kallar sig själva – JAG vill inte bli sedd som något annat än vad jag ser mig själv som.

Det viktigaste är väl ändå att man respekterar varandra? Vi är väl alla olika som individer, och det man många gånger anser vara typiskt svenskt (eller typiskt turkiskt, tyskt eller chilenskt) bara stämmer för en viss del av individerna. Men trots allt så FINNS det olika kulturer och sätt att vara, vi människro påverkas ju av den värld vi lever i, vare sig man vill eller inte. Jag har i ett tidigare inlägg tagit upp skillanden mellan att dua och nia och olika sätt att hälsa.

Så svenska individer kan vara väldigt olika varandra, men man kan inte bortse från faktum att det FINNS en svensk kultur och svenska traditkoner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: