Går bara kvinnor till jobbet då de är sjuka?

I dag kan man läsa i Expressen att en fjärdedel av svenska kvinnor går till jobbet även om de är sjuka för att de är rädda att få avdrag på lönen. Arikeln kunde dock lämna mer att önska. Hur sjuka är de som går till jobbet? Har de bara huvudvärk, är snoriga eller har de svininfluensan?

I det senaste fallet är de ju en risk både för sig själva och andra om de jobbar. De gör knappast något bra jobb, och desstuom smittar de som sjutton! Fast – å andra sidan gör lite snuva det också. Men för lite snuva stannar väl varken kvinnor eller män hemma från jobbet? Dels är det som artikeln säger, man förlorar pengar på det – men för min del (och nejjdå, jag är inte speciellt högavlönad) så handlar det ännu mer om att man inte har TID att vara hemma. Vad folk än säger om att vi måste föda fler barn som kan försörja oss, så är det färre och färre som gör det. På många arbetsplatser jag har varit på (och nu snackar jag till och med det goda 80-talet i många fall) så har det varit personalbrist även då alla anställda varit där – för man anställer inte!! Och fattades det folk (och innan karensdagarna var införda så lovar jag att det inte var många på plats under flertalet dagar – var Anders där, så var Bosse borta, men om Bosse var där, så lovar jag att Christian var hemma för att han hade huvudvärk).

De som hade småbarn ska vi inte tala om. Var inte ungarna sjuka så var de själva störtförkylda. Dessutom så trodde de att vi som inte hade barn satt och rullade tummarna hela dagen – på jobbet och på fritiden!

En annan fråga som är intressant i Expressens artikel är just att – är det bara kvinnor som jobbar då de är sjuka? Män tjänar väl mer, så de förlorar ÄNNU mer om de är borta – dessutom så är det väl så i denna ojämlika värld att de oftast har högre postioner och därmed inte KAN vara sjuka (eller pappalediga). Sålunda borde det vara en ÄNNU högre procentsats män som har sjuknärvaro.

http://www.expressen.se/halsa/1.2226337/gar-du-till-jobbet-nar-du-ar-sjuk

Själv går jag till jobbet om jag bara snorar lite (joddå, då till och med tränar jag för det mesta) eller har lite ont i huvudet.

Har jag däremot feber, tokont i huvudet eller inte kan prata pga förkylning – DÅ jobbar jag inte. Är jag trött för att jag sovit för lite jobbar jag – men är det så att jag håller på att somna för att jag har en förkylning på gång i kroppen, kraftig mens och har haft det stressigt hemma SAMTIDIGT – då stannar jag hemma jag också.

Mycket hänger nog på den lutherska uppfostran vi har fått i Sverige också. Man SKA sköta sig och gå till jobbet, du är en fuskare om du inte smittar ner dina arbetskamrater. Om det inte är så att du har någon uttalad funktionsnedsättning eller har tre skrikiga barn – DÅ är det okej!! Jag känner till folk som verkar ha skaffat barn för att inte behöva dyka upp på jobbet!! (Antingen har lilla Lotta huvudvärk eller så har mamma Mia vinterkräksjukan även i juli. Att det då mest handlar om att kunna gå till stranden med lilla Lotta och busige Benny verkar man se genom fingarnra med. Peppiga Pia utan ungar kan ju faktiskt OCKSÅ vara överansträngd och behöva en dag på stranden tillsammans med soldyrkande Sanna.)

Det gjordes en gång en förfrågan om hur många som skulle kunna tänka sig att vara långtidssjukskrivna om atttityder och ekononmin var annorlunda. 40% svarade ja! Rätt alarmerande siffror. Det säger både en del om huar situationen är på svenska arbetsplatser och vad folk har för inställning till sina jobb.

1 Response so far »

  1. 1

    Niten said,

    Jag stannar då hemma när jag är sjuk!
    Och en och annan gång är jag väl kverulant också…


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: