Vem bestämmer över din kropp?

Nicolas Espinoza och Martin Peterson anser att dagens abortlag bör moderniseras.  Visst har kvinnan rätt till sin kropp – men vem värnar om  fostrets rättigheter?  Och, visst kvinnan har rätt att göra sitt val, men är det samhällets skyldigheter att bistå kvinnan med detta? Har pappan till barnet några rättigheter? Eller skyldigheter? Det behövs ju i regel två för att tillverka ett barn! Jag använder ordet ”tillverka” eftersom det verkar vara någon slags rådande syn på ungar. Oavset om man aborterar bort dem bara för att man knullar utan att tänka sig för eller då det gäller att skaffa ungar till varje pris. Och att föda till en överbefolkad värld är inte det smartaste. Så varför dessa båda herrar blandar in klimatfrågan fattar jag inte.

Sedan kommer man mycket riktigt till de svåra problemen. När kan man klara ett foster utanför livmodern? Till vilket liv? Ska redan födda barn (och vuxna) med svåra handikapp eller som mår tillräckligt dåligt ha rätt till dödshjälp de också? Och om ett foster rent hypotetiskt skulle kunna överleva utanför livmodern från befruktningsögonblicket, skulle abort efter en våldtäkt vara mord då?

http://www.dn.se/debatt/dags-for-samhallet-att-nyansera-synen-pa-aborter

Marcus Ohlström svarar dock dessa båda herrar att man lägger över ansvaret på kvinnan i stället för att samhället tar sitt ansvar. Men – ÄR det inte kvinnans ansvar att bestämma över sin kropp, jag fattar inte??? Sedan kan jag  hålla med Marcus om att samhällets ansvar är att säkerställa goda levnadsvillkor för de som bor här – inte för de ofödda! Vi har alltså ingen skyldighet att reproducera oss. http://www.dn.se/debatt/inget-stod-for-andrad-abortlag

Ylva Johansson svara med att vi måste värna om kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar. Fine, låt oss få rättigheten att röka en joint på fredagskvällarna i vår avskildhet utan att störa någon annan också, Ylva! DÅ har du mitt stöd också! Och JA, jag anser att både sex, abroter och barnafödande inte är det nyttigaste man kan ägna sig åt.

http://www.dn.se/debatt/unket-forslag-om-att-inskranka-abortratten

http://bitteassarmo.wordpress.com/2011/04/18/unket-ylva-johansson/

Åsikterna om att denna debatt kommer för att vi har fått in ett främlingsfientligt parti i riksdagen  har också kommit upp. http://shedlight.bloggplatsen.se/2011/04/18/5144708-framlingsfientlighet-mot-kvinnor/

Men vad har rasister med abortmotståndare att göra? Lika lite som att klimatfrågan eller världsfattigdomen har med detta att göra. Det är ANDRA moraliska frågors som inte är lätta att besvara, men den debatten bör hållas i andra forum.

Nä, gott folk, avstå sex så mycket ni kan! Då löser sig, inte alla, men MÅNGA problem!

3 svar so far »

  1. 1

    […] Vem bestämmer över din kropp? I Sverige är det ofta staten, och det finns argument för och emot det i de olika fallen, men argumentet om ”människors rätt till sina kroppar” är slappt, slarvigt och ogiltigt – om man inte är konsekvent med det. […]

  2. 2

    Em said,

    ”Så varför dessa båda herrar blandar in klimatfrågan fattar jag inte.”

    Det är inte klimatfrågan i sig som är argumentet utan resonerande kring olika frågor. När man pratar miljöfrågor så pratar man ofta om kommande generationer. Här ska man alltså väga in framtidens individer, så varför inte väga in framtidens individer i abortfrågan? Och då speciellt den kommande individen som är i risk att avslutas.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: