Universums gåta på väg att lösas – det kan finnas liv på andra planeter!

3000 nya radioteleskop i en afrikansk öken kan lösa mysteriet hur stjärnor och galaxer bildades efter Big Bang.
Som en liten bonus har århundradets största vetenskapliga satsning också möjlighet att hitta liv ute i rymden. Men det är inte enbart i Sydafrika det byggs teleskop. På många håll i världen söker amn med gigantiska teleskop efter svaret på universums gåta.

Man förstår varför teleskopen byggs i öknen. Här finns inget annat som stör, och stjärnhimlen känns så nära så att stjärnorna närapå kastar skuggor.

Tvärtemot vad många tror var inte Big Bang en ljusexplosion. I många hundra miljoner år låg allting i totalt mörker efter Big Bang. Så långt är kosmologerna överens. Men de 3000 teleskopen ska kunna titta tillbaka i tiden och se hur galaxer, stjärnor och planeter föddes.

Då det gäller liv i universum är det mest intressant att se hur liv uppstår. Visst skulle det vara roligt om det fanns ”människor” i universum, men frågar man Pinglan är inte chansen så stor. Bara här på jorden är det ju en slump på grund av ett meteoritnedslag som gjorde att dinosaurierna dog ut  – och att apor och människror utvecklades!

Man kan också ställa sig frågan- vad är liv? Inte ens forskarna är överens. Några menar att liv utnyttjar energi på ett organiserat sätt, har gränser och kan föröka sig. Men inte ens på jorden är gränserna kristallklara. Om ett liv har energi, gränser och kan föröka sig – då är en låga levande! Om levande väsen ska kunna föröka sig är mulor och mulåsnor inte levande, eftersom de är sterila. Och människor som låter sterlililsera sig – är de inte levande längre?

Själv gjorde jag en test som bygger på en ekvation av Frank Drake – så tror jag att det finns intelligent liv ca 10 miljoer ljusår bort – posititvt räknat. Jag tror med andra ord inte det är så troligt – vi är nog snarare unika i universum! Men det skulle vara roligt om jag motbevisades. I så fall är det bara att hoppas att utomjordingar inte är lika stora idioter som människor, i så fall blir jorden inte gammal!

http://www.expressen.se/nyheter/1.2412449/universums-gata-pa-vag-att-losas

1 Response so far »


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: