Homosexuella diskrimineras i arbetslivet

Då homosexeuella söker jobb inom traditionellt manliga respektive kvinnliga yrken så har de svårare att få anställning enligt en studie från Linnéuniversitetet. En lesbisk kvinna anställs inte så gärna som förskollärare (tydligen anställs bara heterokvinnor där, män anses ju vara pedofiler oavsett läggning) och en bög har svårt för att bli brandman, polis eller verkstadsarbetare. Dock har en homosexuell kvinna lättare att få ett chefsjobb än en heterokvinna. För männen gäller det omvända.

https://ejkorrekt.wordpress.com/2010/03/31/lesbiska-blir-oftare-chefer/  (Här jag jag skrivit om att homokvinnor oftare blir chefer.)

Resultaten av undersökningen visade dock att skillnaden i sannolikheten att komma i kontakt med en arbetsgivare och att bli kallad till anställningsintervju var mycket liten mellan homo- och heterosexuella personer. I den mån diskriminering av homosexuella kunde påvisas var den dessutom begränsad till ett fåtal yrken. Homosexuella män diskriminerades när de sökte efter arbete som till exempel butiksbiträden och verkstadsarbetare medan homosexuella kvinnor diskriminerades då de sökte efter arbete som förskollärare eller städare.

Men de hushåll som hade den lägsta inkomsten är då två homosexeuella kvinnor lever ihop. Detta har nog snarare att göra med att de är kvinnor än att de är flator.

Skillnaden i att bli kallad till anställningsintervju är dock liten mellan homosexuella och heterosexeuella. Dock gäller det inte för alla yrken.

Och anmälningar rill DO för att man inte får jobb som homo är få. (Iallafall om man får tro boken ”Folkhemmets balkanisering”.) Det är vanligare att folk känner sig kränkta på jobbet när de väl är där…

Intressant att det tas upp på morgonnyheterna idag, man har tydligen undersökt detta för flera månader sedan…

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/homosexuella-diskrimineras-i-traditionella-yrken_6013145.svd

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4622330

http://www.prevent.se/Arbetsliv/Artikel/2011/Homosexuella-arbetssokande-diskrimineras/

http://www.gsfacket.se/home/da/home.nsf/unid/c51939aca66fba2ec125785a004c40cf?opendocument

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: