Att vara psykiskt sjuk behöver inte betyda att man är ointelligent

Många menar att Breivik inte skulle vara psyksjuk eftersom dåden är för välplanernade. Men jag ställer mig frågande till det.  Även om du är schizofren eller har NFP så behöver du nödvändigtvis inte ha en utvecklingsstörning. Tvärtom, de men t. ex. ADHD är ju många gånger VÄLDIGT kreativa och innovativa – många uppfinnigar skulle nog inte ha kommit till och mycket klokt som sagts hade aldrig blivit sagt om vi inte haft folk med ADHD eller Asperger här i världen.

Vad gäller Breivik tror en del att han skulle ha just schizofreni och Asperger, även om denna kombo måste vara YTTERST sällsynt.

https://ordinationer.wordpress.com/2011/07/27/breivik-schizofren/

http://stefanolsson.nu/2011/07/24/systematiskt-vansinne-breiviks-manifest/

Nä, rättspsyk kommer att få gråa hår, och det blir inte lätt att döma ABB

http://www.dn.se/nyheter/varlden/professorer-varnar-for-brottsrubricering

Att åtala Breivik för brott mot mänskligeten kan också vara vanskligt. Då bekräftar man det ABB själv säger – att han befinner sig i krig mot Europa, att hans gärningar var ett angrepp mot samhället. Då får han en upphöjd martyrstämpel.

Men då han agerade TRODDE tydligen många att det var en statskupp på g.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/slottet-var-ocksa-terrormal

Diskussionerna och tankarna om denna helt klart komplicerade person fortsätter. Lars von Trier ångrar filmen Dogville för att den skulle ha kunnat sporra ABB till att utföra massakern.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/von-trier-angrar-dogville

Men jag tror inte att man kan skylla på filmer eller att han spelade dataspel, även om debatten om dataspel har tagit fart igen. http://www.dn.se/nyheter/varlden/massmordet-vacker-debatt-om-datavald De flesta som spelar WoW dödar ju inte!

Jag tror helt och hållet på att Anders Behring Breivik har en av de mer komplicerade personligheter som över huvudtaget finns. Han har inte visat några känslor under förhören, och han har lite konstiga krav som att att han vill bära uniform och ha tillgång till dator i fängelset.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-ar-behring-breiviks-krav

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/breivik-kanslokall-under-forhor_6358566.svd

Som sagt, många av skriverierna och funderingarna (även mina egna) kommer sig nog av att man skräms och faschineras av denna personlighet.  Man dras till det otäcka för att man söker en förklaring.

5 svar so far »

 1. 1

  db said,

  Varken ADHD eller Asperger är en psykisk sjukdom.

 2. 3

  Hmmmmmmm said,

  Manga sager att ABB ar paranoid efter att ha last hans dagbok med forberedelser infor dadet. Jag haller dock inte med.

  Tank dig att du planerar ett attentat som tar flera ar att genomfora. Tank dig att dina planer omdelbart skulle tillintetgoras om du upptacktes och att du skulle domas till ett mycket langvarigt fangelsestraff.

  Skulle du inte vara ytterst forsiktig och hela tiden misstanka att nagon upptackt dig eller att polisen fangat in dina aktiviteter pa span?

  Det tror jag ar den normalaste reaktionen…

  • 4

   Pinglan said,

   Jag håller helt med dig, delvis är det därför jag skrev detta inlägg.

   Tacka fan för att man döljer sådant, jag som inte ens törs gå ut med min identitet här på bloggen, och då planerar jag inte mord eller uppmuntrar folk att vara elaka mot varandra, jag råkar bara ha lite udda åsikter om saker och ting.

   Så om ABB är/var paranoid så hade han anledning till det. Det jag snarare grubblar på är hur folk blir sådana som han blev och kommer på att man ska genomföra sådant och planera detta i iratal.

 3. 5

  Pinglan said,

  Förlåt, ”åratal” ska det vara.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: