Nu har även USA blivit PK

Att skriva God Jul på ett julkort kan väl aldrig vara fel. Trodde vi. I USA pågår just nu en ovanlig konflikt. Det är striden om julen, och dess hälsningar. Den klassiska hälsningen Merry Christmas har fått sällskap av en annan fras – som ses som mer politiskt korrekt. Nämligen Happy Holidays. Även i Sverige har man så länge jag kan minnas även skrivit God Helg. Man har inte tänkt närmare på det – och inte heller trampat på några ömma tår. Men i USA är det annorlunda. Där har julhälsningen blivit en strid mellan två läger, och hur du hälsar under julen har blivit politik.

Merry Christmas syftar till den kristna julen, och att istället önska god helg kan ses som att det riktar sig till alla religioner.

I USA råder total religionsfrihet. Här finns det till och med inskrivet i den konstitutionen att det inte ska finnas någon statsreligion. Landet byggdes en gång i tiden upp av människor som flytt eftersom de förföljts på grund av sin religion. Samtidigt kommer i dag människor från hela världen till USA. Alla tänkbara religioner och traditioner blandas, och landet får en allt större mix av människor.

Så länge är allt gott och väl. Men de konservativa anser nu att hälsningsfrasen Happy Holidays är höjden av politisk korrekthet, och protesterar högljutt mot att klassikerna Merry Christmas motarbetas till förmån för uppstickaren. Samtidigt finns det ett tredje alternativ som förespråkas av vissa: Seasons greetings.

Inte heller julgranen kommer undan. Den har i folkmun börjat benämnas som Holiday tree, istället för Christmas tree. Undrar om även de där chanukka-buskarna som jag skrev om för någon vecka sedan räknas dit numera…

För de som inte vill ge sig in i julens hälsningskrig finns en enkel väg att ta: Att gardera sig.

Den vägen har den svenska ideella kvinnoföreningen SWEA Boston valt. De använder en diplomatisk lösning på sin hemsida, med två språk, och två hälsningsfraser: God Jul and Happy Holidays! Undrar om de skriver så för att folk som inte kan svenska i USA inte ska känna sig kränkta??

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kriget-om-julhalsningen-i-usa

http://hjalfred.blogspot.com/

http://inteminstarkasida2.wordpress.com/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: