Bibliotekarier – omskolen eder!

Svensken lånar allt färre böcker och de senaste femton åren har vart femte bibliotek försvunnit, visar statistik från Kungliga biblioteket.  Fortsätter det såhär kommer vart tredje bibliotek ha försvunnit år 2020. Kungliga biblioteket har dessutom givit ut en bok ”Finns bilibotekn om tjugo år.”  I denna lilla skrift sägs att ”ja, men i annan form”, typ.

Intresset för att låna e-böcker ökar, nämligen. Men det finns ett litet krux med detta. Biblioekets kassa måste betala 20 kronor till förlaget varje gång en bok lånas ut. Därför har flera bibliotek infört begränsningar – eller till och med stoppat – de kostsamma lånen av e-böcker, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Pappersutgåvan av Zlatans Ibrahimovics självbiografi har till exempel lånats ut 250 gånger i Stockholm medan den elektroniska formen av biografin har haft drygt 1.600 lån, enligt Ekot.

En pappersutgåva kan det vara kö på. Då det är din tur att låna den kanske du köper den, eftersom man säljer den på bokrean ett halvår efter och den kommer ut som pocket ungefär då. Böcker har ett bäst-före-datum idag på ett sätt som man inte tänkte sig för tio-tjugo år sedan. Då kunde man fortfarande läsa en bok som var tio år gammal, det gör man inte idag, inte ens då det gäller skönlitteratur.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/allt-fler-bibliotek-forsvinner

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article14144321.ab

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/allt-fler-bibliotek-forsvinner_6740021.svd

http://www.skanskan.se/article/20111230/TTINRIKES/312309977/1399/-/allt-fler-bibliotek-foumlrsvinner

http://mrsstenlund.blogspot.com/

Enligt bibliotekslsagen ska varje kommun ha ett folkbibliotek, men antalet filialer minskar i snabb takt. Och för universitets-, högskole- och specialbibliotek – tja, de hittar väl faktan på nätet, antar jag. Även där minskar lånen av fysiska böcker. (Om jag har fel, motbevisa, tack!)

Men det är få saker som är så härliga som att slå upp en bok, mer eller mindre känna doftern av papper och pärm, och läsa. För nytta eller nöje. Så det känns som ett sorgligt faktum att en så härlig miljö som bibliotekets håller på att försvinna i den elektroniska milöförstöringen. Men, tyvärr, biblotekerarier, ni är nog snart ett arbetslöst släkte om ni alla inte är tokduktiga på att plocka fram fakta fort som fan via hur många sökvägar som helst! Ni kommer snarare få agera deckare än att anskaffa, systematisera och plocka fram ur era bokskatter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: