Vågar man lita på Swecan?

Sedan någon på Familjeliv resistrerade folks IP-nummer på Swecan så vågar jag mig inte dit längre. Tråden i Familjeliv tycks vara borttagen, likaså listan med folks nick och IP. Men man vet ju inte om det är så att det hela är på väg i rask takt till polisen.

Okej, här finns inte något att hämta, men det är en obehaglig känsla att ha ögon på sig bara för att man inte delar åsikt med resten av svenska folket.

Kommer Swecan att kunna göra något för att hindra liknande saker i fortsättningen. De säger att man ska ha något som heter TOR, men hur funkar det? Har man det för allt blir väl andra misstänksamma, varför döljer hon något, typ. Eller är det nåt man har bara för en webbplats, måste man installera det varje gång?  Varför är då inte vanliga https -adresser säkra då?

Nej, jag håller mig nog borta från Swecan ett tag…

9 svar so far »

 1. 1

  Varför vågar du, m.fl, inte stå för att du nyttjar denna nyttoväxt?
  Det bästa vi som vill ha en annan, nykter syn på cannabis än den som PK-media sprider spiden bland alllmänheten.
  Är väl för tusan att våga stå för våra åsikter och därigenom bevisa att cannabis inte är så skadligt som våra sk. ”folkvalda” försöker tuta i oss.

  Ju fler ”valiga” människor som sköter sina arbeten, familjer olkn. och samtidigt nyttjar cannabis står upp för sina åsikter och därigenom öppet bevisar att ett nyttjande av cannabis inte per automatik leder till ett missbruk
  Ju fortare så slår vi hål på alla de myter som sprids om droger är, just det, icke vetenskapliga bevisade myter.

  Våra sk. ”folkvalda” har ännu inte lyckats bevisa att cannabis skulle vara någon ”farlig” drog )till trots för alla miljarder dollar som de förgäves har spenderat på detta)

  Men vi kan bevisa att cannbis inte är så ”farlig” som myten påstår
  Genom att vara öppna om vilka droger vi använder samtidigt som vi i övrigt lever ett ”vanligt Svenssonliv”

  Personligen så skiter (ursäkta uttrycket) jag i om jag begår ett lagbrott när jag rökar en holk.
  Likaväl som att fullkomligt skiter i om det är grön eller röd gubbe när jag skall gå över gatan om inte det är befogat (mycket trafik)

  I början så var det nämligen olagligt att gå ”mot röd gubbe” även om det var mitt i natten och inte en bil inom synhåll.
  Detta reviderades dock när tillräckligt många insåg det löjlliga i denna lag och gick ”mot röd gubbe”

  Likaledes så är det upp till oss att stå för våra åsikter och därigenom sprida ut sanningen om cannabis till folket:

  Förbudet mot ett nyttjade av cannabis är nämligen lika löjligt, och bygger tom. på lösare grunder, som förbudet att gå mot röd gubbe mitt i natten var.

  • 2

   Pinglan said,

   Enkelt, för att vi lever i en demokratur, och inte tillräckligt många håller med dig och mig. Att man gick mot röd gubbe då inga bilar syntes, tja det gjorde en majoritet, skulle jag vilja påstå. Att röka på GÖR inte någon majoritet, tvärtom, de flesta på min arbetsplats tycker sådant ska straffas hårt. Och eftersom jag har ett jobb i ett yrke där många går arbetslösa, så är det inte lätt att byta jobb. Inte heller kan jag börja städa eller torka gamla människor där bak, eftersom de inte anställer akademiker, det fick jag bittert erfara då jag var arbeslös.
   Min familj är också emot, mina systrar har småbarn och tonåringar och mina föräldrar är av den gamla skolan uppvuxna på landet i en på den tiden tuff miljö.
   Så för mig är det en ren överlevnadsinstinkt att jag håller käften IRL och yttrar mig på nätet än så länge.

   • 3

    Asp said,

    Jo, jag tror att många tänker som du Pinglan, inklusive jag själv. Systematisk indoktrinering i över 40 år har gjort medelsvensson till en hjärntvättad fanatiker, i många fall fullt jämförbart med vad man ser bland vissa religiösa sekter. Som britten Arthur Gould observerade:

    “The restrictive discourse that has gripped the official Swedish mentality has taken on a paranoid dimension. What began as the idea of one association and its guru, Nils Bejerot, has become the dogmatic ideology of the whole political system. What started as a reasoned alternative to liberal ideas has become the basis for fanatic intolerance, so much that the academics and administrators who question, let alone, criticise, the official line, are dismissed as ‘traitors’ or ‘capitulators’.”

    Det är få som självmant vill sticka in huvudet i giljotinen, eftersom man mycket väl kan bli stigmatiserad för livet om man går ut med sådant här i Sverige.

 2. 4

  Asp said,

  Listan har väl i princip inget bevisvärde alls, men jag förstår att många tycker att det är väldigt obehagligt. För övrigt kan man väl inte vara 100% säker på att polisen inte får för sig att knacka på ändå – i Sverige så går det ju att samla in bevis med tveksamma eller till och med rent olagliga metoder i och med att vi kör med fri bevisföring (till skillnad mot t ex USA, där allt måste ske ”by the book”). Ett eventuellt åtal mot de lagmän som då har brutit mot lagen skulle väl ändå bara läggas ner i vanlig ordning.

  Att gå ut på nätet via TOR är en lösning – inte helt vattentät, men förmodligen tillräckligt för att farbror Blå och hans kompisar i de flesta fall inte skulle orka nysta i det hela. Jag har själv bara använt TOR några gånger för flera år sedan och det gick förbannat segt. Jag har dock hört att det ska gå att fixa så att TOR endast används mot vissa specifika sidor. TOR är för övrigt ett separat program som du installerar en gång. När man använder TOR så börjar en mängd andra TOR-användare att ladda ner små bitar av det du surfar in på eller laddar ner, medan du gör detsamma åt dem. Dessa bitar krypteras flera gånger om och skickas vidare till andra användare, som sedan skickar bitarna vidare osv tills bitarna når slutdestinationen. Detta gör det mycket svårare för en utomstående att se vad som pågår.

  Jag vet inte om myndigheter etc blir specifikt misstänksamma mot folk som använder TOR eller andra lösningar, men spelar det nån roll om de blir det? De ser ju fortfarande inte vad som pågår och det har inte riktigt gått så långt än att polisen på måfå kan sparka in dörrar för att ta sig en titt. Men visst, om fru Ask får fortsätta med sitt beteende så blir väl det en verklighet det med en dag.

  En sak som du kanske skulle vilja ta en titt på (och som jag ärligt talat trodde att du redan använde, Pinglan) är någon slags anonymitetstjänst. Genom att använda en sådan skapar du en privat ”tunnel” till tjänstens server, som sedan surfar vidare å din räkning med ett nytt IP nummer. En utomstående kan bara se att du är uppkopplad mot tjänstens server och att det skickas krypterad data fram och tillbaka, men har ingen aning om vad det är för data eller vart ifrån denna kommer. Sådana tjänster resulterar i betydligt mer fart på internet än vad TOR gör och kostar runt femtio kronor per månad. Även om man bara går in på SvD och dylikt så skulle jag föreslå att man skaffar en sådan tjänst och därmed ger våra övervakningsbesatta politiker och myndigheter ett elektroniskt långfinger.

 3. 5

  Asp said,

  Suck, skrev ett långt inlägg, men av nån anledning dök det aldrig upp här 😦 Får försöka göra om allt då.

  En lista med IP nummer räcker knappast till att bevisa nåt, men jag har full förståelse för att folk tycker att det är väldigt obehagligt. Dessutom vet man aldrig vad farbror Blå hittar på – i och med att vi, till skillnad mot exempelvis USA, har något så fint som fri bevisföring i Sverige så kan även bevis som samlats in på olagligt vis användas för att fälla folk. Och vi vet ju hur det brukar gå när lagens män ska prövas för att ha missbrukat sina befogenheter – för det mesta läggs väl åtalet ner ganska omgående.

  Lite förenklat så kan man säga att TOR fungerar på så vis att när du försöker ladda ner information (besöka en websida, ladda ner en fil eller vad det nu handlar om), så kommer informationen först krypteras flera gånger om och sedan kommer diverse bitar av den att sändas ut till en massa andra TOR användare, som i sin tur skickar bitarna vidare till andra osv tills alla bitarna till slut hamnar hemma hos dig. Detta gör det betydligt svårare för en utomstående att se vad för information som skickas till dig. TOR är ett program som du installerar en gång och som jag har förstått det så ska det gå att fixa till det så att man kan surfa/ladda från vissa ställen utan att gå igenom TOR, om man nu skulle vilja det.

  Om det väcker misstanke eller inte att man använder TOR eller en annan anonymitetslösning vet jag inte, men spelar det någon egentlig roll? Vad ska de göra? Visst, om fru Ask får fortsätta obehindrat med sina infall så kanske polisen till slut börjar gå runt och sparka in dörrar på måfå, men vi har inte kommit dit riktigt än.

  En annan och överlag effektivare lösning är att abonnera på en anonymitetstjänst, såsom Ipredator, Anonine, Relakks etc. Då skapas en privat ”tunnel” mellan dig och tjänstens server. Servern funkar då som en slags mellanhand som all trafik passerar igenom. När du surfar så gör du det med ett av anonymitetstjänstens IP nummer istället för ditt vanliga. En utomstående kan se att det skickas en massa krypterad data mellan din dator och servern, men de har ingen aning om vad det är eller vart ifrån det kommer. En sådan här lösning är i regel långt mycket snabbare än TOR, som jag upplevde som otroligt seg när jag provade på det för några år sedan. Jag skulle dock rekommendera en tjänst där de INTE för några som helst loggar över din aktivitet – av nån anledning finns det vissa som gör det, vilket liksom tar bort en del av poängen med det hela. Till skillnad mot internetoperatörerna så måste inte dessa anonymitetstjänster föra loggar (värt att tänka på nu när vår kära riksdag som väntat klubbade igenom Datalagringsdirektivet).

  För mig är det till stor del en principfråga. Att abonnera på en anonymitetstjänst kostar runt 50 kronor i månaden och även om jag bara skulle hänga på ställen som SvD etc så tycker jag att det är värt det. Bara för att kunna ge våra övervakningsbesatta myndigheter och politiker ett elektroniskt långfinger.

  Det återstår att se om de kommer att försöka stoppa anonymitetslösningar med – skulle inte förvåna mig, men det skulle säkerligen (och äntligen) leda till ett jävla liv.

  • 6

   Asp said,

   Men för i..!? Så dök inlägget jag skrev tidigare upp när jag postade det nya..? Om du kan så får du gärna ta bort ett av dem, Pinglan 🙂

   • 7

    Pinglan said,

    Ibland händer det mysko saker…
    Nej, det var så att av någon outgrundlig anledning, så flaggades det tidigare inlägget som skräp (vilket var mysko i sig), vilket jag såg att det inte var. Så jag godkände det. Men – var hittar du smileysarna?? Kollar du vad jag heter och var jag bor? 😉

   • 8

    Asp said,

    Tja, du kollar ju tydligen mig med 😉

   • 9

    Pinglan said,

    Inte för att skrämmas, men som admin av min egen blogg KAN jag se IP (dock inte genom smileys). Men lugn, jag ser inte vad ni heter eller var ni bor. Och så länge ni inte ägnar er åt att outa mig eller hota mig, så ser jag ingen anledning att spåra.

    Jag tycker bara att det är roligt att få kommentarer!:D


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: