Ecstasy bedöms som mindre farlig

Drogen ecstasy ska i framtiden bedömas som mindre farlig. Det slår Högsta domstolen fast i ytterligare en avgörande narkotikadom. HD har dels omprövat hur farliga olika droger ska anses vara. Men framför allt ska domstolarna i framtiden mer se till om narkotikabrotten ingår i en organiserad handel.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/hd-mildrar-narkotikadomar

Det verkar äntligen som om vi är på väg åt rätt håll. Det är inte rimligt att det är högre straff på att odla cannabis för eget bruk än vad det är för våldtäkt.  Och det är också vettigt att man inser att straffen är för höga i förhållande till drogers farlighet.

Att våra fängelser är överfulla av narkotikabrottslingar är inte rimligt. Vi bör lägga krut på att straffa riktiga brottslingar i stället. De som våldtar, rånar, mördar – eller säljer alkohol till minderåriga. Att straffa för att någon röker gräs  eller tar en e är bara patetiskt.

Cannabis kan man inte överdosera, och av en e dör man inte heller. Och i då fall folk dör av ecsatsy är att de har tagit 20 stycken – så visst, i likhet med alkohol kan man dö av överdoser – eller detta faktum att de säljs svart och allt möjligt giftigt finns i dem för att sälja dem så billigt som möjligt för att göra så stora pengar som möjligt på det.

Nu undrar någon säkert om jag vill ha alla giftiga droger lagliga. Ja, på ett sätt vill jag det. De skulle bli säkrare att använda, och använder gör folk tyvärr ändå. Är det så inte bättre att i så fall lägga pengar på vård för de som nu blir beroende i stället för att göra dem kriminella, det kommer kosta fler människor livet. Sedan att jag tycker det är läskigt med droger som gör folk förslavade är en annan sak.

Men det finns dagar då jag skulle kunna döda för polkagrisar också…

3 svar so far »

 1. 1

  Asp said,

  ”De som våldtar, rånar, mördar – eller säljer alkohol till minderåriga.”

  Ja eller om man säljer vilken drog som helst till minderåriga, skulle jag nog säga. Jag är benhårt för att vuxna människor ska få konsumera vad de vill, men jag är inte så pigg på tanken att nån säljer metamfetamin till 15-åringar.

  Det låter bra att HD omprövar fall, även om jag misstänker att det mest handlar om platsbrist i fängelserna och inte att man plötsligen har blivit mer rationella när det gäller synen på narkotika. Vi får väl hoppas att man inte förlitar sig alltför mycket på Åklagarmyndigheten, som uppenbarligen sitter och hittar på saker i sina rapporter. Exempelvis kan Åklagarmyndigheten informera om att DMT kan användas som substitut till MDMA (ren ecstacy), vilket är anmärkningsvärt då substanserna skiljer sig åt avsevärt i effekt och klassificering, men det väljer alltså Åklagarmyndigheten att ignorera. Man hävdar vidare att DMTs skadeverkningar inte är helt kartlagda – vilket jag antar är ett annat sätt att uttrycka att man har haft svårt att hitta några skadeverkningar som motiverar hårda straff – men att man ”kan anta” (dvs man tar saker ur luften utan att utgå från faktisk forskning) att de är desamma som den obesläktade drogen med annan verkan, dvs MDMA. En del av MDMAs påstådda skadeverkningar har för övrigt blivit omdebatterade om inte annat för att flera forskningsresultat har visat sig vara felaktiga antingen genom ”misstag” (om man ska tro de inblandade i alla fall) och/eller ett ganska oseriöst genomförande.

 2. 2

  En bedömning av hur ”farliga” resp. narkotiska preparat är har gjorts av flera innternationella forskare från bla: Britain’s Bristol University, Britain’s Centre for Crime and Justice Studies, University of Amsterdam, University
  of Utrecht in the Netherlands, University of California Santa Cruz, University Of Southern California, University of Maryland, University of Brisbane, m.fl.

  Där de bla. kommer fram till att:
  LSD är den ”minst farliga” av alla droger som människan har vetskap om.
  Därefter följer cannabis och ecstasy som bägge anses vara de NÄST MINST skadliga.
  Allra skadligast/farligast anses alkohol och heroin vara,
  Kaffe, socker centalstimulerande droger (tex amfetanim) ligger någonstans mitt i emellan

  ”Heroin, crack cocaine and methamphetamine, or crystal meth, were the most lethal to individuals.
  When considering their wider social effects, alcohol, heroin and crack cocaine were the deadliest.
  But overall, alcohol outranked all other substances, followed by heroin and crack cocaine.

  Marijuana, ecstasy and LSD scored far lower.”

  Hela undersökningen (som är utförd av många av varandra helt oberoende forskare) finns här:

  https://sites.google.com/site/bengtandrasida/Home/internationel-info-om-cannabis

 3. 3

  buy ecstasy mdma

  Ecstasy bedöms som mindre farlig | Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: