I vilket annat land är det fult att vara patriot?

Det mest typiskt svenska är att vara osvensk. Att vara osvensk är något fint. Säger du däremot till en spanjor att han är ospansk får du räkna med att han kaster tomater på dig.  Inte ens i Tyskland är du otysk, och då är Tyskland inte det land där man värnar om nationalism, direkt.

Men i Sverige är det enligt vissa till och med fult att heja på Sverige i fotboll och Eurovison Song Contest. Biklas Wahllöf säger att ESC inte handlar om musik utan att få ha ett patriotiskt party – och då vill han inte vara med, ty det är mobbing och kränkning av icke-svenskar!

http://www.dn.se/kultur-noje/niklas-wahllof-i-schlagern-enas-sverige-och-star-du-utanfor-sa-gosse-star-du-uta

Så norrmän är rasister då de firar 17 juni? Iranier är rasister då de firar no-ruz? Hawaiianer är rasister då de dansar hula som hyllar deras vackra öar? Holländare är rasister då de firar koningindag?

Jag är inte sverigepatriot själv eftersom jag tycker det är mycket som är skit här, men nog tycker jag det är roligt när det går bra för de som talar mitt språk och bor där mina vänner bor.  Och man måste få glädjas och vara glad och stolt över sitt land utan att bli kallad rasist och främlignsfientlig. Det ska varken svenskar eller andra behöva ta.

2 svar so far »

 1. 1

  Ikazuchi Fubuki said,

  Bra skrivet!
  Man undrar när stora tidningar som DN ska vakna upp och kasta ut sina Sverige-hatande och extremistiska journalister.
  DN har emellertid en mycket bra journalist i Erik Helmerson som faktiskt är klarsynt och inte har en PK fotboja.

 2. 2

  Jim said,

  Dock finns ett verkligt problem med såna här känslor – de flippar lätt ut och leder till krig och våld. Och rationellt kan man förstås undra varför du ska känna stolthet för något som helt andra för dig okända människor presterar, bara för att de råkat födas på en plats nära dig.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: