Nu ställer även Eva Hamilton demokratikrav

Schlager-EM i Sverige i maj nästa år blir första gången som de nya demokratikraven gäller för medlemmarna i tv-unionen EBU. SVT:s vd Eva Hamilton ser flera exempel på länder som inte klarar kraven. På sikt kan de uteslutas eller utsättas för sanktioner.

Eva Hamilton menar att det finns flera exempel på länder som bryter mot EBU-reglerna som säger att deras public service-bolag ska verka för bland annat demokrati, pressfrihet, yttrandefrihet, mångfald och skydd av minoriteter.

Men så sent som i  maj i år betonade Ingrid Deltenre på EBU i en intervju för tyska Der Spiegel att sanktioner inte var aktuella mot medlemmar i EBU och att grundtanken med organisationen är ”att inkludera och inte att utesluta”. Hon sade också att ”om vi politiserar Eurovisionsschlagern ESC och behandlar vissa medlemmar som andra klassens medborgare och förklarar att de inte får vara värdland på grund av händelser i landet som gör att detinte lever upp till våra regler – då skulle ESC dö. Eurovisionsschlagern är ett evenemang som handlar om att bygga broar.”

Ja, det var det jag också trodde i min enfald. Att det handlade om att bygga broar, att förena oss även om det finns länder som har knäppt styre och att ge oss en chans att få se något av andra kulturer än i det egna europeiska landet.

– Vi måste bli tydligare inom EBU med vilka krav som ställs på att få vara medlem, säger Eva Hamilton. För några år sedan ansökte till exempel Kina om att bli associerad medlem i EBU. Jag tror Sverige var det enda landet som röstade nej.

Men heja! Vi i Sverige vet ju alltid bäst! Och – mig veterligen har vi ändå handelsutbyte med Kina, det är inte något land vi bojkottar rakt av!

http://www.dn.se/kultur-noje/musik/demokratikrav-pa-nasta-schlager-em

Men vaddå tvivelaktiga TV-bolag? Även i Sverige smutskastar vi vissa partier och åsikter i TV. Så i fortsättningen får Sverige bara tävla i ESC med och mot länder som liknar Sverige. Vilka länder skulle det vara? Inte Östeuropa, där fick man ju demokrati för 20 år sedan bara, och det är fortfarande korrupt. Nederländerna tillåter prostitution och coffeshops- uteslutet! Damnark är rasistiskt – uteslutet!

Någon mer än jag som tror att ESC har gjort sitt om SVT får bestämma?

 

1 Response so far »

  1. 1

    Tord Olsson said,

    Gud bevare mig, skall Eva Hamilton nu få bestämma vad som är politiskt korrekt? Hon är ju en medial katastrof som har dragit ner SVT i ett medialt ytligt träsk där man dagligen bryter emot SVT:s avtal med staten. I demokratins och public service namn anser jag att hon bör få sparken!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: