Vargar är inte feminister

Vargflocken med åtta hannar kan ha triggats av att djurskötaren var en kvinna, menar forskare.

Varggruppen hon besökte består av åtta hannar, vilket inte är en naturlig formation. Under normala omständigheter finns oftare om en alfahanne och en alfahona samt deras ungar i olika åldrar.

– Åtta hanvargar ska normalt inte leva ihop. Det blir en slags rangordning, som i ett ungdomsgäng, säger Hans-Ove Larsson, tidigare chef på Skansens zoologiska avdelning.

Vargar kan skilja på kön hos människor. Att djurskötaren gick in som ensam kvinna kan betyda många saker för djuren, tror Hans-Olov Larsson.

– Något kan ha satt igång vargarna, sedan kan det eskalera snabbt. Man kan fundera över om hon exempelvis hade mens. Eller om hon snubblade? Det kan de reagera på.

Oavsett vad är Hans-Olov Larsson övertygad om att det inte handlade om jakt eller hunger.

– Det här är en social historia. Något störde vargarnas sociala hierarki, även om det är omöjligt att säga vad.

Mats Höggren, zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark, menar att det erfarenhetsmässigt fungerat bäst med bara hanar:

– Här har det i 30 år varit snarare varit regel än undantag att flockarna med socialiserade vargar varit hanar, säger han.

En studie från Norsk institut for naturforskning (NINA) bekräftar dock Hans-Olov Larssons teori om att könet kan ha spelat roll. Studien, som gjordes 2002 och undersökte vargattacker på människor under de senaste århundradena, kom bland annat fram till att de flesta attacker skett mot barn. I de fall friska vargar angripit vuxna har offren nästan enbart varit kvinnor.

Det tyder enligt forskarna på att vargarna varit selektiva i sina angrepp, och gett sig på dem som ansetts svagast och lättaste byten.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinnlig-narvaro-kan-ha-stort-flocken_7287831.svd

Tydligt är att vargar då inte ser människor som ”hen”. Här ser de kvinnor och de angriper dem. Jämställdhet råder nog knappast i flocken heller…

Helt klart är iallafall att människor och djur nog inte bör interagera med varandra, knappast naturligt.

Å andra sidan – människor är ju lika faliga för varandra. Man ska nog hålla sig ifrån dem som inte tillhör ens egen sort. Ty om det är djurens naturliga sätt att bete sig på, varför tror man då att människan är annorlunda? Och om vi är intelligenta nog att tänka – så bör vi inte bilda flockar. Ge fan i att gifta er och skaffa barn! Av familjer bildas samhällen, av samhällen bildas länder och i värsta fall osämja mellan dem.

1 Response so far »

  1. 1

    rune renström said,

    Ständigt pågående djurplågeri överallt . Synd om djuren , som med barn som inte kan försvara sig . Se viltstängslen till för att inte svennor ska köra ihjäl – Var tyskar på -70 tal som gormade .Se dessa hundknullarkärringar som drar runt = hundstackarna får skita i språnget + dessa pinuppor som ute luktar spray tamejfan så jycken tappar tusen års instinkt . Och nu denna tragiska olycka kolmården orsakades till del av kninnodoft -attityd kan vara v. Men, var det flera hanhund samtidigt i hägn är det förslagsvis god ide att se hur vid liknande flertal hundars samröre vid männska..


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: