Klimatet har alltid varierat

Juni månad – ovanligt kall och blöt. Inledningen av juli – bara marginellt bättre. Men hav förtröstan, Sverige – det kan vända snabbt. ”Sommaren har förvisso gått halvvägs, men det kan bli jättevarmt när som helst”, säger Eva Strandberg på SMHI.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-hogsommarvarme-i-nartid

Va?? Har sommaren gåt halvvägs? Trodde att ”halvvägs” var i mitten  av juli? Eller är det maj-augusti som räknas som sommar? Värmen brukar snarare vara juni-september…

Medeltemperaturen i juni har varit lägre än normalt i hela landet och kommer så att vara när månaden summeras.

Regnet öste också ned i juni. Det har varit blötare än vanligt på de flesta håll i landet och i Stockholm har till exempel det tidigare regnrekordet för juni slagits med råge.

– Normalt brukar det komma i snitt 41,5 millimeter regn i Stockholm i juni. Hittills i år har det kommit 155,9 millimeter, säger Eva Strandberg.

Men vi för väl skylla oss själva. Till skillnad från USA så släpper vi inte ut växthusgaser – och si, nu har vi denna kyla medan det är olidligt varmt i USA!

Eller så är det kanske dags att inse att det inte är vi människor som påverkar klimatet, det har alltid varierat.  Ty om detta med korrelationsteorier (kallt ena månaden, varmt nästa) eller att vädret inte har något minne – eller att det är något sjukt med vår påverkan på klimatet – då borde det ju bli torrt och rekordvarmt i juli och början av augusti!

Nåja, det är ju ingen risk för låga grundvattennivåer. Vi har större anledning att oroa oss för översvämmningar än för vattenbrist.

 

Sommar kom! Jag längtar efter dig!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: