Inte sedan 1920

Antalet barnafödslar sjunker dramatiskt i USA. Inte sedan 1920 har så få barn fötts. Allra mest minskar födslarna bland kvinnor med latinamerikansk bakgrund.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/rekordlagt-barnafodande-i-usa

USA:s födelsetal minskar och antalet barnafödslar är det lägsta sedan mätningarna inleddes 1920, enligt en undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Pew Research Center. Kärvare tider till följd av den finansiella oron uppges vara en av orsakerna till att kvinnor i fertil ålder föder allt färre barn.

Då tiderna blir bättre brukar födelsetalen åter stiga.

Men alla är inte lika övertygade om att kvinnor med invandrarbakgrund med automatik kommer att stå för samma höga födelsetal som tidigare så fort ekonomin förbättras. William H Frey, sociolog och demograf vid Brookings Institution, ser tvärtom utvecklingen som ett utslag av ett mer bestående beteendemönster hos en uppåtsträvande och medveten medelklass, som väljer att satsa på annat i stället för på stora skaror barn. Han anser att ett så pass stort tapp som har skett bland befolkningen med latinamerikansk bakgrund är anmärkningsvärt.

Stora barnkullar brukar traditionellt sett förknippas med de amerikanska familjer som har sina rötter i Latinamerika. Men nu håller den bilden alltså på att förändras drastiskt, och när det gäller latinamerikanskornas minskande födelsetal handlar det förutom ekonomi också om att den katolska kyrkans grepp om befolkningen inte längre är lika starkt.

Högre utbildning och bättre sexualupplysning tros också spela roll.

Men detta är ju bara i linje med vad som sker i resten av världen. Folk utbildar sig, vilket tar tid. Och då är de äldre när de skaffar barn och det blir inte så många. 

På tal om hög- och lågkonjunktur – i Sverige ÖKADE födelsetalen i början på 90-talet – då lågkonjunktur rådde! Hur tänkte folk DÅ????

För det äv väl ändå bättre när jordens befolkningsökning bromsas upp lite? Jorden behöver inte fler människor som tär på världens resurser, och om det inte finns arbeten till människor som FINNS – varför då föda till arbetslöshet?

Nej, jag tycker att det är BRA at USA verkar ha insett att man kanske inte ska spotta ur sig ungar…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: