Risk för rasism mot tyskar?

Anders Q Björkman frågade sig i oktober varför vi svenskar inte kan läsa oss mätta på Förintelsen. http://www.svd.se/kultur/vart-omattliga-behov-av-hitler_7567852.svd Inte för att det är oviktigt, tvärtom, det ÄR viktigt att inte glömma, MEN – det man i Sverige gör är att man ger en konstig bild av tyskar. Men lika lite som att alla judar är skuld till det som händer i Israel eller alla muslimer är skuld till det Al-Qaida gör – lika lite har alla tyskar att göra med vad Hitler gjorde – i synnerhet de tyskar som föds idag! Mina vänner i Tyskland som föddes på 60-talet har ju knappast gasat några judar. Vi har talat om det, och de säger tvärtom att det är ett tungt arv. Men tyskar har till skillnad från Österrike, Japan och Italien gjort upp med sin historia.

Anders Q Björkman skriver:

”Den baby som föds i Berlin idag är inte skyldig till Förintelsen. Barnet må vara tyskt, men har ändå inte någon sådan skuld – lika lite som ett nyfött barn i Ankara kan ställas till svars för folkmordet på armenier 1915, en baby i Bryssel för kung LeopoldII:s utrotning i Kongo eller ett gossebarn i Madrid för conquistadorernas framfart i Latinamerika.”

SÅ sant! Ska svenskar kanske i så fall också straffas för vikingarnas härjningar? Eller judarna för att Jesus förråddes? Eller romarna för vad som hände i romarriken? Hur många generationer ska leva innan ett folk är skuldfritt?

Vidare skriver han:

”Jag tycker kort sagt att vi måste kunna minnas Förintelsen, dess offer och bödlar – och samtidigt kunna möta dagens tyskar och dagens Tyskland, utan att genast tänka på Förintelsen. Annars finns en risk att vi hamnar i en omvänd rasism, där tyskar per automatik ska anses antisemitiska och får stå som symbol för ondska. Ett ganska färskt exempel är en bok av amerikanen Tuvia Tenenbom, som har rest i Tyskland och anser sig ha funnit att landet fortfarande är rasistiskt. Tenenbom säger till Der Spiegel att tyskar ”har antisemitismen i blodet” (fritt översatt, Tenenbom säger ordagrant ”it’s in your bones”). Tankegångar som Tenenboms leder fel, menar jag. Vi måste få vara individer, vare sig vi är svenskar, tyskar, judar – eller olika kombinationer av dessa tillhörigheter.”

Om denne Tenenbom anser att tyskar har antisemitism i blodet – då ÄR ju Tenebom rasist precis som Hitler var!

MEN – det heter inte omvänd rasism. Något sådant finns inte. Rasism är rasism, oavsett vem som utövar den!

http://www.svd.se/kultur/nej-jag-vill-inte-glomma-forintelsen_7800432.svd

http://motpol.blogspot.se/2012/10/nar-far-tyskland-vanda-blad.html

 

Annonser

6 svar so far »

 1. 1

  thomas said,

  Du ar en idiot, men det ar val vad du vill hora?

 2. 3

  thomas said,

  Eller sa har Tenenbom helt ratt. Om det inte var sa att rasismen satt i den Tyska kulturen sa skulle forintelsen aldrig ha kunnat aga rum. Synd att du inte kan tanka langre an din egen nasa.

  • 4

   Pinglan said,

   DU är rasist! Vad sitter i den tyska kulturen? Eller i den judiska? Eller i den arabiska? Eller i den amerikanska? Tänk till lite själv, va!

 3. 5

  Katrin said,

  Nioåring mobbades för att han var vit – hängde sig
  http://www.friatider.se/nioaring-mobbades-for-att-han-var-vit-hangde-sig

  • 6

   Pinglan said,

   Men hjälp, det är ju inte klokt! INGA barn ska behöva må dåligt på grund av sin hudfärg. Och nog är det konstigt att svensk media inte har rapporterat om detta. Hade det varit en somalisk pojke som hade mobbats till döds hade man nog fan skrivit om det – och det med rätta!Men det är ju klart, pojken var vit och är man vit tycks man kunna göra vad som helst emot dem, verkar en del resonera…


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: