Nu är vi nazister så mycket vi kan, både Kasper och Jesper och Jonatan

Den svenska regissören Sofia Jupither har väckt debatt i Norge med sin kritik mot föreställningen ”Folk och rövare i Kamomilla stad” på Nationaltheatret i Oslo. I en krönika i Aftenposten, som refereras av nyhetsbyrån NTB, jämför hon med högerextrem retorik.

http://www.svd.se/kultur/norskt-rovardrama-doms-ut_7808534.svd

Chocken blev stor när hon fick uppleva en pastellfärgad stad befolkad av glada, manschauvinistiska rövare som kidnappat en kvinna som hushållerska.

”Folk och rövare i Kamomilla stad kommer att försvårar arbetet för mångfald och jämställdhet i kommande generationer”, skriver Jupither.

Enligt Sofia Jupithers krönika har man lärt sig följande av att se föreställningen: ”Ett samhälle fungerar bäst om alla är lika, alla är glada och övrigt sköta sig själva. Män kan inte städa eller laga mat. Kvinnor är glada att se efter mannen och kräver ingenting i gengäld utom en liten ros då och då. Den största katastrofen är att vara annorlunda och inte tillhöra en homogen grupp. Utlänningen blir exotisk och spännande om det sitter i en bur, och det måste krävs starka och orädda män för att rädda valpar och belöningen är en känsla av behörighet och en kvinna.”

Ja, hjälp! Folk kan inte skilja på teater och realitet eller på dikt och verklighet, uppenbarligen. Folk är dumma i huvuded med andra ord, om man ska tro Jupither.

Thorbjörn Egner son, Björn Egner, tycker att Jupither missuppfattat flera saker.

– Jupithers slutsats är att mannen behöver en hushållerska för att få ordning i hemmet. Men det visar sig ju egentligen att när hushållerskan, tant Sofia, kommer så är det ju de själva som tvingas städa upp. Det är egentligen en helt motsatt moral, säger Björn Egner till NTB.

Trond Berg Eriksen, professor i idéhistoria, tycker att Sofia Jupither saknar känsla för humor, och att utspelet är typiskt svenskt. Vilket han har rätt i. I Sverige är invandringsdebatten belagd med munkavle eftersom man är livrädd för att inte ha den rätta åsikten!

Och då ska man ändå veta att Norge har sin Breivik. En man som står för ondskan själv. Att säga något emot invandring och feminism borde med svenska ögon sett vara ÄNNU mer tabu i Norge.

Men till skillnad från här så finns det folk som vågar säga något som inte överensstämmer med vad majoriteten eller kultureliten tycker. Även om de tillhör kultureliten själva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: