Fattar folk inte satir?

Nu har Storbritannien fått sin egen debatt om bortklippta scener i klassiska tv-program. Chefer på BBC har fått det hett om öronen sedan tittare uppmärksammat att en scen ur klassiska ”Pang i bygget” klippts bort när serien nu visats igen i brittisk tv. I en scen fälls nedsättande kommentarer om det indiska cricketlandslaget och upprördheten hos tittarna som ropat ”censur” påminner om den som drabbade SVT när flera figurer som påminde om rasistiska stereotyper klipptes bort ur Kalle Anka på julafton. En av Fawlty Towers mer bofasta gäster, major Gowen, berättar för Basil Fawlty att han en gång tog med en kvinna för att se det indiska cricketlandslaget.

‘The strange thing was, throughout the morning she kept referring to the Indians as niggers. “No, no, no,” I said, “the niggers are the West Indians. These people are wogs”, var det citat från majoren som numera är bortklippt.

http://www.svd.se/kultur/censurbrak-om-pang-i-bygget_7852300.svd

Men hela Fawlty Towers är ju en satir över det engelska överklasssamhället. Men driver med tyskar och spanjorer. Ohc i Tyskland visar man inte avsnittet med tyskarna då Pang i bygget visas där. I Spanien är serien dubbad och Manuel är italienare!

Man DRIVER ju med rasister!

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16118610.ab’

John Cleese har också sagt att det är okej att klippa avsnittet, men man vet ju inte varför han har sagt det…

Och förresten, varför inte ta bort majoren över huvud taget? En krigskadad dement man, är det kul det?

Men som en som kommenterade i Aftonbladet skriver: ”…nu har jag läst igenom hela denna tråd och med den alla dina kommentarer. Själv har jag ingen stark åsikt åt endera hållen, men jag tycker att din argumentation är förvånansvärt dålig. Du försöker låta korrekt och ifrågasättande, men bara när det passar dig. I den här kommentaren förlöjligar du dessutom vita män med villa, eller vad du nu skrev. Där trampade du helt plötsligt dig själv på foten och blev till en ballong av inlärda åsikter som sprack. Det är inte konstigt att smygrasismen drar fram över Sverige om det är liknande argumentationer den möter. Du gör samma fel som alla andra gör och lyssnar efter en grej som du lätt kan säga emot, istället föratt ta den svårare vägen där du bemöter deras starkaste argument istället för att börja prata om något puckos inlägg kring koncentrationsläger. Bra att du tar ställning, men gör det med dina egna, vägrundade, åsikter istället för att luta dig mot vad andra har sagt. Då kommer du inte spricka som en balong, utan du kommer istället sticka hål på deras.”

Och det är SÅDANT jag reagerar emot! Folk som HAR sina åsikter och STÅR för dem med EGNA argument – DE accepterar jag ävenom åsikten är ”PK”. Men jag är fan alllergisk mot de som bara säger saker för att jamsa med…

http://varfor-bli-upprord.blogspot.se/2013/01/rasistisk-cleese-censurerad.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: