Ska barn vara argument för straff?

De som stöder den nuvarande svenska drogpolitiken fortsätter med sina försök att komma på nya lösningar till hur man ska straffa och låsa in ännu fler i detta landet. Men hittills har det visat sig att kriminalisering av det egna bruket varken minskat tillgången till narkotika eller minskat det tunga narkotikamissbruket. Flera länder i Europa har redan översatt detta i praktik och lagför inte längre narkotikabruket och i Sverige har domstolarna redan börjat frångå hårda straff för narkotikainnehav.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nej-till-bestraffning-av-narkotikamissbrukare_8241386.svd

Med andra ord så börjar allt fler inse att den nuvarande narkotikapolitiken är ohållbar. Sedan 2000 har nämligen antalet lagförda för ringa narkotikabrott fördubblats och årligen tvingas 35 000 svenskar till integritetskränkande urinprovtagningar (BRÅ 2009), många gånger under tvång, med hjälp av urinkatetrar. Idag har 17 procent av svenska gymnasiestudenter testat narkotika (CAN 2012). I lagens ögon är således närmare var femte svensk gymnasieelev kriminell. Samtidigt ser vi en fördubbling av det tunga narkotikamissbruket och aldrig förr har så många dött som resultat av sitt missbruk (EMCDDA 2010). Med dessa siffror kan ju ett barn se att det är en sjuk politik som förs.

Ändå kommer förbudsivrarna med de mest bisarra argument. De till och med menar att Barnmkonventionen ska ligga till grund för en restriktiv narkotikapolitik. Men svensk lag skyddar redan barn från konsekvenserna av såväl narkotika som alkoholbruk genom socialtjänstlagen och lagen om vård för unga (LVU). Avkriminalisering av narkotikabruket ändrar inte på dessa lagar och innebär således inte att vi ger upp på barnen.

Trött blir man…

Annonser

1 Response so far »


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: