De har inte utbildats här

Invandringen är en nettovinst för samhället i flertalet industriländer, bland dem Sverige. Den slutsatsen drar OECD för första gången i en rapport.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/invandring-ekonomisk-vinst-for-sverige_8264672.svd

Det känns ju inte så främmande. Fletalet invandrare jobbar ju faktiskt. Och de har inte kostat skattebetalarna pengar eftersom de har gått i skola i sina hemländer innan de kom hit.

Precis som att svenskar i utlandet inte kostar DEM pengar eftersom de har gått i skola här.

Schweiz ligger högst med hela 15 000 euro per invandrarhushåll och år. Därefter kommer Island, Luxemburg, Italien, USA och Grekland. Andra sydeuropeiska länder som uppvisar en nettovinst av invandringen är Portugal och Spanien.

Även Norge, Danmark, Finland och Sverige hör till de länder som gynnas ekonomiskt av invandringen även om summan är lägre. I Sveriges fall ligger samhällsvinsten på cirka hundra euro per invandrarhushåll och år.

Bara i fem av OECD-länderna är invandringen en nettokostnad, främst i Tyskland och Östeuropa. I både Tyskland och Polen kostar invandringen runt 6000 euro per år och invandrarhushåll. Även i Frankrike och Irland kostar invandringen mer än den bidrar med. OECD förklarar det med att många invandrare varit länge i dessa länder och nu lever där som pensionärer.

Dessa siffror är dock från 2007-2009, alltså före den ekonomiska krisen. Antaligen ser siffrorna annorlunda ut idag, när både de inhemska och de utländska i många länder är arbetslösa.

Men, som sagt, att invandrare inte är utblidade i de länder där de jobbar kan också bidra till att de är lönsamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: