Att inte stå upp mot hederskultur kan öka rasismen

Vi ska aldrig tillåta att någon gömmer sig bakom en religion eller en viss etnisk tillhörighet för att försvara övergrepp. Självklart kan vi stå upp mot rasism samtidigt som vi bekämpar hederskultur, skriver integrationsminister Erik Ullenhag.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/obegriplig-kritik-om-hedersvald_8367526.svd

Hittills har man inte velat bekämpa hedersförtryck och hedersvåld i Sverige – av rädsla för att bli stämplad som rasist! Detta är farligt av flera orsaker. För det första är det inte bara invandrare som utsätts för detta. Inom vissa religiösa sekter så förekommer detta även bland svenskar att ungdomar inte får välja vilka de vill leva med eller ens hur de vill leva. För det andra så ökar denna inställning på folks fördomar om utlänningar. ”Titta hur de gör – och detta accepterar man, vi måste stötta SD så vi får ett stopp på detta.”

Detta gör att man inte ser varken svenska ungdomar eller invandrarungdomar som behöver hjälp.

Men tyvärr höjs fortfarande röster i samhällsdebatten som kritiserar arbetet för att förebygga att unga kvinnor drabbas. Även pojkar drabbas av hederskulturen och kan se sig tvungna att ingå äktenskap mot sin vilja, något som det över huvud taget inte talas om i detta feministiska Sverige.

Postivt är dock att kunskap idag HAR blivit bättre. Skollagen har ändrats så att alla elever ska delta i all obligatorisk undervisning, även simundervisning och sex- och samlevnadsundervisning. Alla nyanlända flyktingar och deras anhöriga ska numera få samhällsorientering som också innefattar kunskap om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Och DET är viktigt. Om man inte får veta vad som gäller i ett land som man befinner sig i, hur ska man DÅ kunna ta sederna dit man kommer? Oavsett om man är flykting eller turist i ett land så måste man ju veta vilka lagar och seder som gäller.

Ett resultat av regeringens satsningar är polisens informationsfilm ”Kontrollerad, övervakad, bortgift – om hedersrelaterat våld och förtryck”. Filmen syftar till att unga flickor som sitter fast i hedersstrukturer ska söka kontakt med polisen. Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Linköpings universitet, hävdar att filmen får ”ett rasistiskt bakslag”.
Här hamnar Stefan Jonsson i den fälla som stora delar av det svenska samhället tidigare satt fast i. Resonemanget bygger på att vi ska gå försiktigt fram när vi diskuterar hedersvåld för att inte stigmatisera människor. För mig är kritiken obegriplig. Det är klart att vi kan stå upp mot främlingsfientlighet och rasism samtidigt som vi bekämpar hederskulturer. Det ena utesluter inte det andra. Tvärtom. Följden av ett sådant resonemang är nämligen farlig, den är att vi inte vågar ta tag i hedersförtrycket. Och effekten är då att vi sviker flickor bara för att de har en viss etnisk tillhörighet.

Självklart ska grupper inte kollektivt skuldbeläggas för enskilda övergrepp, men vi ska aldrig tillåta att någon gömmer sig bakom en religion eller en viss etnisk tillhörighet för att försvara övergrepp, skriver Erik Ullenhag.

Helt riktigt. Oavesett om det är Emma eller Fatima (eller Albin eller Hassan) som behöver hjälp, så ska de få det. Utan att någon säger att det är rasism eller inte tror att detta förekommer alls bland svenskar. Man måste utgå från individer, inte grupper. Och både rasism och hederskulturer bör bekämpas.

Pöss!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: