Är utlänningar mindre intelligenta än svenskar?

Icketroende personer är mer intelligenta än religiösa.

Det framgår av en amerikansk genomgång av 63 vetenskapliga studier.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17283975.ab

Men vad ÄR det för puckon som får anslag till forskning idag??? Studien visar att ju mer begåvat ett barn är desto tidigare vänder sig barnet bort från religion. Har inte det med uppfostran att göra snarare än med intelligens? Det är väl VERKLIGEN att tala om att det är din härkomst som gör dig begåvad eller inte! Och – är våra invandrare dummare i huvudet än svenskar? Det är ju faktiskt fler invandrare som är troende än svenskar, både vad det gäller att vara muslim eller kristen. Kyrkorna i våra förorter är mer välbesökta än våra kyrkor i innerstan…

Jag är inte troende i traditionell mening, men den vetenskapsman som kan tala om vad som fanns före Big Bang och som kan förklara hela universum, den skulle jag vilja träffa!

Många som växer upp i religiösa hem blir troende själva, andra inte. Och de som inte växer upp i religiösa hem men hittar en mening i Gud, är de idioter? Är det fel att se en mening med livet? Är de som skaffar barn också mindre intelligenta än de som väljer att ha familj?

När det finns forskning som visar att inte ens droganvändning har ett samband med intelligens, hur kan då religion ha det?

Enligt undersökningen finns det också samband hos äldre personer, där individer som har en intelligens över medel är mindre benägna att vara religiösa.

Faktorer som kön och utbildning har inte påverkar sambandet, enligt undersökningen.

Som förklaring till sambandet presenterar man att intelligenta människor kan vara mindre benägna att vara religiösa då de förknippar sig med idéer som rör självkontroll.

Man är även självkritiska till vad man hittat, och menar att man endast definierat intelligens som en analytisk förmåga – att resonera, planera, lösa problem, abstrakt tänkande och att kunna förstå komplexa idéer – och inte räknat med kreativ och emotionell intelligens.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17283975.ab

Forskarna definierade intelligens som ”förmågan att resonera, planera, lösa problem, tänka abstrakt, förstå komplexa idéer, lära sig snabbt och lära sig av erfarenhet”.

Religiositet definierades som delaktighet i några (eller alla) aspekter av religion.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/troende-mindre-intelligenta-an-icke-troende/

Alltså – jag kan väl gå med på att man inte är så smart om man tor på det stora spagettimonstret, men annars kan jag inte förstå hur religion kan fördumma lika lite som att politik kan göra det.

Men en dag kanske det kommer någon forskning som säger att politik gör människor mindre intelligenta eftersom de blint följer vad deras partiledare säger, inte fan vet jag…

Annonser

10 svar so far »

 1. 1

  Leif Berg said,

  Nu surrar Pinglan väl vilt. Detta är ju en väldigt omfattande undersökning i USA. Och den har pågått i åtskilliga decennier.
  Nu har väl bara ett fåtal läst studien och vi har bara ytliga journalistreferat att tillgå. Därför ska vi väl vara lite försiktiga med kommentarer om Big bang, tro i allmänhet osv.

  Men huvudresultatet tycks vara klart intressant.

  • 2

   Pinglan said,

   Håller med om att resultatet är intressant. Det var också intressant med den journalistiska skildringen av hur australiensiska forskare kom fram till att cannabisrökare föddes med för liten hjärna.

 2. 3

  Kenneth said,

  För det första så säger dom inte att troende är dumma i huvudet bara att dom generellt har lägre iq.
  Och om man växer upp i en kristen/muslimsk familj så anmanar man tron men när man blir äldre och börjar tänka mera själv så inser man kanske att det inte är så troligt med någon relgion (Magnus Betner tex)

  Om du vill veta vad forskare tror hur det var innan big bang så är det inte så svårt att ta reda på det. Finns flera dokumentärer som beskriver hur dom tror det var.

  Jag kan förklara lite kortfattat. Allt som finns nu fanns även då. Men allt var så komprimerat att det skulle få plats i en ärta (eller om det var något ännu mindre) Tid och rum fanns inte just då. Sedan hände något och allt började expandera. Tid och rum började existera och här är vi nu.

  Tycker du ska kolla på Stephen Hawking the grand design. Där han pratar om hur allt kom till och om det krävs en gud för att allt ska ha funnits.

 3. 5

  Markus said,

  ”Och de som inte växer upp i religiösa hem men hittar en mening i Gud, är de idioter?”

  -Ja.

  • 6

   Pinglan said,

   Så alla som finner en annan mening än det som råder i en familj är idioter? Om man är alkis eller narkoman och hittar Jesus och slutar supa, är inte det bra då? Jag skulle i dagsläget inte kunna tro på Gud (jag växte upp i en miljö där det tros) lika lite som att jag skulle kunna bli kär i någon. Men man ska ALDRIG säga aldrig. Det finns även vetenskapsmän som är troende och de lär ju inte ha fullständigt låg IQ.

   Religion är vidskepelse för mig, men det är något som, precis som att det kan orsaka skada, kan göra nytta. Och en tro på ”rätt” sätt föredrar jag mer än dessa jävla ismer!

 4. 7

  viktor said,

  Du kan inte bevisa att det stora spagettimonstret inte finns! därför finna han! gör inte narr av min gud!

  • 8

   Pinglan said,

   Förlåt. Jag ska inte vanhelga det stora spaghettimonstret mer. Och jag ska tänka på er troende pastafaris då jag ser kötbullar i min stekpanna, och icka glömma att täcka mitt huvud med ett durkslag…

 5. 9

  Ralph said,

  Men du, att tro på spagettimonstret är ju inte så olikt att tro på den kristna guden som skapade jorden på 6 dagar och blåste liv i en lergubbe för att skapa människan.

  • 10

   Pinglan said,

   Men vilken tur att den judiske/kristne/muslimske guden gjorde det då, annars hade vi inte levt idag!

   Sedan den där skapelsen på 6 dagar – ni vet väl att för vår Herre är en dag miljontals år!!

   Redan i bibeln räknade man ju taskigt, Abrahams fru Sarah var ju 90 år då hon fick barn!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: