Inte bara i Norge

Norge rankas inte sällan som världens bästa land att leva i. Arbetslösheten är bara runt tre procent, den lägsta i Europa. Medan nästan var fjärde svensk mellan 15 och 24 år, som vill arbeta, går utan jobb är siffran i Norge knappt en av tio.

Egentligen skulle knappt någon ung norrman behöva vara utan arbete. Jobben finns, men många unga väljer bort dem som är enkla och lågbetalda. Den goda ekonomiska utvecklingen i oljelandet gör att allt fler norska ungdomar väljer att utbilda sig och skaffa mer välavlönade arbeten.

http://www.dn.se/ekonomi/betald-ledighet-lockar-unga-i-norge/

Inte konstigt i goda tider. Då det lönar sig att ubilda sig så gör man väl det om man kan.

För andra har det blivit ett alternativ att ta ett friår och helt eller delvis leva på bidrag från Nav, som är den norska motsvarigheten till arbetsförmedlingen och försäkringskassan.
Detta tycks man uppröras av. Men friår har vi ju haft i Sverige också.
I dåliga tider har jag dessutom själv varit med om att det faktiskt har lönat sig att leva på A-kassa än att ta ett låglönejobb! Så får man sedan höra att man är lat och överlåter skitjobb åt invandrare! Tja tacka fan för att man inte jobbar utan skäller på utlännigar som är fullständigt oskyldiga!
Samtidigt som det inte ser bra ut i CV:t att inte ha jobbat – och det är lättare att få ett jobb om du redan har ett. Men om det är lättare att få lite över till livets goda och kunna rå över din egen tid då du inte jobbar, så, vad gör man?

Livet är fan skit.

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Tofflan said,

    Med Sveriges jävla a-kasseregler lönar det sig inte heller att ens jobba lite grann. Ibland kan man kanske fixa timmar nånstans eller en liten deltid. Men HEPP då kan ALL ersättning ryka! 👿


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: