Men hur klarar sig aspies, då?

Att ha en introvert personlighet, inte tycka om jobbmingel eller kontorslandskap, kan kännas tufft när arbetsgivare letar efter utåtriktade och drivande personer. Försök inte spela en roll när du söker jobb, råder experterna.

http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/tufft-vara-introvert-i-arbetslivet/

Vi söker en utåtriktad person som är stresstålig, flexibel och gillar att ha många bollar i luften” – se där en vanlig formulering i en platsannons. Detta är egenskaper som förknippas med utåtriktade personer. Men samtidigt, och ofta i samma annoser, till och med, har jag sett att man vill se att folk kan ”arbeta självständigt”. Och är inte det en egenskap som förknippas med innåtvändhet?

Man får samtidigt rådet att inte spela en roll då man söker ett jobb. Men hur ska man då få det? Många menar att man hamanr i en ohållbar situation, men har man bara det att välja på och att vara arbetslös, vad ska man göra, tycker ni? I dagens läge är det ju svårare än på länge att få jobb!

Man ska lyfta de kvaliteter man har, är rådet. Men det är väl självklart oavsett om man är extrovert, introvert, specialist på något eller kan lite av varje.

Introverta kan uppfattas som sura eller avvisande, negativa till förändring och lite tråkiga.

På en arbetsplats kan det rent konkret ta sig uttryck i att man tycker att umgänge med kollegorna är mer utmattande än givande och att man gillar att arbeta självständigt. Men surheten kan handla om att vara känslig för buller, negativiteten om att man bara behöver lite betänketid.

Men det är skillnad mellan att vara social och att ha social kompetens. Många introverta kan vara bra både på att lyssna och att återkoppla.

Med detta facit är det ju hur lätt som helst att fatta att de som har Aspergers syndrom inte har en chans på dagens arbetsmarknad. Där är det ju ofta den sociala kompetensen som är the problem.

Någon som kommenterar artikeln i DN säger just att det känns dirksiminerande att arbetsgivaren frågar efter egenskaper som är medfödda i stället för efter vad man kan lära sig.

En annan tar upp detta med kontorslandskap. Han väljer att jobba hemma då han kan. Men alla som blir placerade såhär KAN inte jobba hemma, jag är själv en av dem.

Nej, får jag sparken en dag så får jag nog se till att jag slipper jobba mer i hela mitt liv…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: