Man kan inte skylla arbetslöshet på rasism

Fredrik Segerfeldt från Migro medger att den är den låga utbildningsnivån bland invandrare som, i kombination med den relativt hårt reglerade svenska arbetsmarknaden, som gör att många invandrare är arbetslösa i Sverige.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/rasism-inte-storsta-problemet-pa-arbetsmarknaden_8534332.svd
http://fnordspotting.blogspot.se/2013/09/naiv-vanster-lomska-nyliberaler.html
http://petterssonsblogg.se/2013/09/19/rasism-inte-storsta-problemet-pa-arbetsmarknaden/

Om det bara handlade om rasism så skulle sysselsättningsgraden ligga konstant. Det gör den inte.
Under den förra arbetskraftsinvandringsepoken hade utrikes födda högre sysselsättningsgrad än inrikes födda. Det är mycket svårt att tro att samma grupp i samhället – arbetsgivare – som då åkte ner till exempelvis Turkiet för att rekrytera arbetskraft idag skulle välja bort samma grupp människor för att de blivit rasister. Särskilt som den svenska inställningen till människor med annat etniskt ursprung sedan dess blivit långt mer tolerant. Dessutom varierar sysselsättningsgraden bland utrikes födda över tid. Precis som den gör bland etninska svenskar. Är många svenskar arbetslösa så är många utlänningar det. Vari ligger rasismen där?

Dessutom handlar det om utbildning – både bland invandrare och bland de som är födda här. För somalier i åldern 25-64 år med endast förgymnasial utbildning är sysselsättningsgraden 18 procent, mot 49 procent för de som har en eftergymnasial utbildning som är längre än tre år. Denna skillnad kan inte heller förklaras av rasism.

Den rasism som tyvärr förekommer ska bekämpas. Men man kan inte skylla arbetslöshet på rasism, det drabbar ju svenskar också idag. Jag har kollegor som har sagts upp och som inte heller har lätt att få anställning.

Chansen för en kvinna med slöja att få jobb är 4 %, för en kvinna utan slöja är chansen 17,5%. https://ejkorrekt.wordpress.com/2010/08/30/svarare-for-kvinna-med-sloja-att-fa-jobb/

Med andra ord – inte lätt för någon. Och att skillanden trots allt är stor beror inte bara på diskriminering utan även på att många från länder där de har utvandrat har lägre utbildning (i synnerhet bland kvinnor) och att man inte har informella nätverk, vilket är det vanligaste sättet även för en svensk att få jobb.

Nej, satsa på att minska befolkningsökningen i stället för att skylla på rasister ifall ni vill ha full sysselsättning, guys and dolls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: