Man tappar ju förtroendet för poliser och journalister

Över 4 000 romer finns samlade i ett register hos polisen, skriver DN. Många av de personer som förekommer i registret är ostraffade och mer än 1 000 av dem är barn. Polisen skyller i en SvD-intervju nu på morgonen på en enskild polisman.
– Vi har hittat något som ungefärligt motsvarar beskrivningen som har getts, säger Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, till SvD.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tusentals-romer-i-olagligt-register_8544294.svd

Ja, snacka om övervakningssamhället! Att det dessutom är olagligt att registrera folk på grund av deras ursprung och släktträd är förbjudet i svensk lag – så alltså bryter polisen, som ska uppräthålla lagen, mot lagen.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article17526431.ab

Nu finns det ju även poliser som tar avstånd från kollegors agerande. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17527380.ab Men samtidigt är det trist at några få bär sig åt på ett sätt som smutskastar hela gruppen. Jag får ju själv mindre förtroende för snutar som bär sig åt som de gör.
Detta register är ju bara ett av många skräckexempel.

Man får då verkligen hoppas att det inte finns fler register på andra grupper. Vad registrerar de nästa gång? Israelvänner? Barnlösa? Cannabisaktivister?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17527192.ab

Sedan att kalla det för en nationell katastrof är väl magstarkt. Då är det värre med det som FRA håller på med. Det kan VERKLIGEN missbrukas mot etniska grupper som man av någon anledning vill åt.

http://fnordspotting.blogspot.se/2013/09/journalistiskt-haveri.html

Även om jag klart anser att detta är klart värre av poliser än att ge signalement som ”romskt utseende” då någon verkligen HAR gjort något eller är misstänkt för nåt.

Vad som jag dock tycker är riktigt läskigt är at DN lade ut bilder på en del av dessa barn i morse, och Expressen har fortfarande bilder på några barn ur en familj. http://www.expressen.se/nyheter/sara-registrerades-nar-hon-var-tre-manader/

Även om detta denna gång har skett med familjens medgivande – det känns ändå inte helt okej vad journalisterna gör där.

Nej, jag kan bara se skäl till register då man registrerar barn – om föräldrarna är kriminella och det kan finnas grund av någon sådan anledning att kolla upp barnen så att de inte far illa. Men det ska fan inte ske på någon etisk basis eller livsstilsbasis!

Man blir ju också orolig för att man dömer ut alla icke-romer som att de skulle stå bakom dessa enskilda polisers agerande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: