Borde de inte sopa framför egen dörr först?

Att FN reagarar över registreringen av romer är inget att förvånas över. Det ÄR verkligen ett övergrepp att registrera någon på grund av etnicitet.
Men när man tittar på vilka det är som sitter i kommittén och vad det är den faktiskt kritiserat Sverige för blir bilden mer komplicerad.

Kommittén består av representanter från 18 medlemsländer. Där hittas Rumänien, som ju inte precis är känt för sin tolerans mot landets romer. Där finns Ryssland, som med sin antisemitism i princip tömt landet på judar och där homosexuella föräldrar nu börjat frukta att barnen kan tas ifrån dem. Och Kina, som också tvingar minoriteter i landsflykt.

Annons: Därutöver representeras kommittén av Burkina Faso, Pakistan, Indien, Colombia, Algeriet, Guatemala, Niger och Turkiet för att nu nämna några av de – minst sagt – otippade antidiskriminerings- och mänskliga rättighetsivrarna.

http://www.dn.se/ledare/signerat/felriktad-kritik-fran-ovantat-hall/

Hanne Kjöller slår verkligen huvudet på spiken där! Många gånger sägs det att vi bör sopa framför egen dörr då vi anklagar andra länder för rasism. Men de bör nog också tänka sig för mer än en gång innan de påstår att det är så hemskt här!

Och FN-kommittén föreslår också – hör och häpna – ett register över etniska minoriteter. I detta ska inte bara alla romer, samer, judar och utlandsfödda föras in. FN vill också att etnicitet och ursprung kopplas till arbetslöshet, boendesituation, utbildning och hälsa. Alltså, en väldigt mycket mer avancerad kartläggning än den som DN avslöjade i veckan.

Många av de register som förs över etniciteter, yrkesgrupper, folk som bor på en viss ort, etc. har ju faktiskt tillkommit just för att se kopplingar till livssituationer.

Nu är det förstås skillnad på polisregister och mer civila, statliga register. Det finns heller inget skäl att tro att FN-kommittén har illasinnade avsikter. Men den är helt fel ute i alla fall. Och flera av medlemsländerna kunde kanske börja med att sluta förfölja, tortera och döda sin egna medborgare för att visa att de menar något med det de säger.

Och även om romer har det illa ställt här så är det INGENTING mot vad de har det i resten av världen, där de fortfarande måste bo i husvagnar och tält mot sin vilja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: