Kollektivavtal är en förmån – inte lag!

Martin ”E-type” Erikssons vikingakrog i Stockholm har inget kollektivavtal. Efter att ha fått kritik för det rasar han mot fackordföranden.
– Hon är inte trovärdig den lilla tjejen, säger han till tidningen Metro.

http://www.dn.se/ekonomi/e-type-rasar-mot-fackordforande/

Tyvärr är det många krogar och mindre företag som inte har kollektivavtal. Jag har själv en kompis som har ett företag med ett par tre anställda, och inte fan har de något kollektivavtal. Men det hindrar inte att de faktiskt måste följa vissa lagar som att de anställda har rätt till 25 dagars semester och rätt till ett visst antal timmars sammanhängade vila- under dygnet och under veckan!

Många vill också att kollektivavtalen faktiskt SKA bli lagar, men, det är nästa steg, E-type har inte begått något brott.
http://www.dn.se/ekonomi/oppnar-for-att-avtal-ska-bli-lagar/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?
E-Type blir också irriterad då ”en liten primadonna säger vilka krogar man inte ska gå på”.

Och enligt E-Type har alla anställda de försäkringar som krävs och högre lön än vad som fastslås i kollektivavtalet.
Och skulle han inte ha råd att betala – ja, då lär han ju få varsla eller sätta krogen i konkurs – det är vad som händer i andra företag, oavsett avtal.

Förresten fick jag veta en gång att det inte finns någon lagstadgad lön. Vad du tjänar hänger dels på marknadslönerna inom ditt yrke, dels på vad du faktiskt presterar (eller vad chefen tycker att du förtjänar) och dels på vad företaget har råd att betala dig.

E-Type ångrar dock ordvalet, det är han väl tvungen att göra. Han säger att han inte har en taskig kvinnosyn, däremot en fladdrig käft. Och han säger ”lilla” om allt han pratar om. ”Lilla restaurangen”, trots att den är rätt stor ”lilla bandet”, trots att bandmedlemmarna är jättelånga.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5671902
http://www.dn.se/ekonomi/e-type-jag-har-ingen-dalig-kvinnosyn/

Fackordföranden Jenny Bengtsson kallades primadonna, men hade det varit en man hande han kallats översittare, pösmunk eller fackpamp, så vad är problemet? Att man inte kallar både kvinnor och män för fackpampar?

Jenny Bengtsson har fått ursäkter och förklaringar, men vill inte godta dem. Dock är hon glad för att diskussionen om kollektivavtal på krogar har uppmärksammats. Hon uppmanar i Svenska dagbladet folk att inte besöka vissa krogar.http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article4081739.aos#xtor=AD-500-%5Baftonbladet_allt_om_stockholm%5D-%5Bteaser_frontpage%5D-%5BTextlank%5D-%5Bsvd%5D-%5B%5D-%5B%5Dprogramid=83&artikel=5672677

Och, som sagt, det finns branscher där man vill att det ska vara lagligt. Och visst, även jag kan hålla med om detta just i dessa tider då abetslösheten är hög och arbetsgivaren kan utnyttja folk till att arbeta för skamlöner och gen dem sämre skydd. Men å andra sidan – detta sker redan idag. Hur många gånger får inte utlänningar jobb i stället för svenskar eftersom de accepterar längre löner? Och jag har själv sett annonser då man hellre vill anställa biblioteksassistenter i stället för bibliotekarier. De ska göra samma jobb – men man kan betala dem mindre!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: