Vad som är okej för vissa är rasism för andra

Nu har nästa berättelse för barn granskats under lupp för att se om sterotyper finns eller inte. Nämligen Barna Hedenhös som ska bli julkalender i år. Enligt Andreas Palmaer så speglar berättelsen det 50-tal som den skrevs i snarare än stenåldern.
Och han skriver följande i DN:

”Äldre barnserier och böcker som Ture Sventon, Tintin och Pippi hudflängs regelbundet för sina rasistiska stereotyper. Hur klarar sig Barna Hedenhös? Svaret är hyfsat, i Barna Hedenhös-katalogen finns ingen hårresande ”Tintin i Kongo”, kanske delvis för att den första boken kom 1948, tjugo år efter det första Tintinalbumet. Då var kolonialväldet i upplösning. Men även hedenhösarna har anledning att skämmas. I ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” är indianerna underdåniga och lättlurade, de böjer knäna och säger ”vit man hava nog rätt”. Men oftast är lokalbefolkningen jämbördig eller till och med överlägsen hedenhösarna. Bertil Almqvist hade tidstypiska fördomar, men han var ingen rasist. ”Hedenhösarna representerade inget elitistiskt ideal”, som Nisse Larsson skriver i ”Boken om Bertila”. Även om böckerna ofta slutar med ett självgott ”Borta bra, men hemma bäst!” tar de intryck av andra kulturer (även om de är likadana när nästa bok börjar).”

Men andra är av helt annan uppfattning: Regissören av årets julkalender, Jonathan Sjöberg, är kritisk till att Barna Hedenhös-böckerna ges ut på nytt utan att värderingarna på den tiden förklaras närmare. ”Ren och skär rasism”, säger han till Kulturnyheterna i SVT.

http://www.metro.se/noje/barna-hedenhos-bocker-kritiseras-ren-och-skar-rasism/EVHmkr!9YXEPamDoYYDg/
När manuset till julkalendern skrivits har man valt bort de delar som definierar folkslag efter hudfärg. Till exempel ett stycke i ”Barna Hedenhös och de urlympiska spelen” där löptävlingsdagen beskrivs som ”en svart dag för alla utom negrerna” som vann de flesta av loppen tack vare sina långa ben.

– Det är rasistiskt, och det finns många exempel i böckerna på vad man i dag skulle tycka är ren och skär rasism, säger Jonathan Sjöberg till Kulturnyheterna.

Intressant att man tolkar vad som är rasism så olika…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: