Men NU får väl folk ändå GE sig!

Ett recept som SvD publicerade i söndagens Resor & Mat har väckt stor uppmärksamhet – i Finland. När medier i Sverige hakade på några röster i sociala medier som tyckte att julstjärnorna liknade hakkors blev finländarna rejält arga.

http://www.svd.se/mat-och-vin/recept/att-associera-till-hakkors-ar-horribelt_8750804.svd

Det kan man verkligen förstå! Nu får man väl ändå ge sig??
Kakan ser snarare ut som en vindsnurra som ungar får på Gröna Lund och Skansen.
Man kan också göra en själv..

http://www.ungafakta.se/pyssel/skapa/vindsnurra/

Ser man nazistsymboler i kakor så ser man det nog överallt. Till och med om man tittar på de där grå ”remsorna” på nära håll på det ljusbruna judiska församlingshuset så har det formen av – just det, urgamla sol- och lyckosymboler som idag inte alls kopplas ihop med sol och lycka. Och framför allt inte med judendom!
http://expo.se/2011/haktad-for-hot-mot-judar-och-sapo_3660.html

Stockholms judar lär ju knappast vara nazister…
Nej, nu måste jag sluta skriva, sabbaten har ju inträtt för flera timmar sedan…

Annonser

4 svar so far »

 1. 1

  Asp said,

  Ja, vad ska man säga… Och precis som du påpekar, så är svastikan en gammal symbol som än idag är helig inom diverse olika kulturer. Att Tredje Riket la beslag på den borde inte innebära att (neo-)nazister ska ha evig ensamrätt till den. Det kanske är hög tid att vi börjar att avdemonisera den och få den att stå för annat än förföljelser och hat?

 2. 2

  Laffe said,

  Finnarna fick dessutom sin svastika från den svenske greven von Rosen som skänkte sex flygplan under det finska inbördeskriget. De var prydda med von Rosens tur-symbol, en svastika.

  • 3

   Pinglan said,

   Elsa Marianne von Rosen berättar i sin självbiografi ”Inte bara dans på rosor” om sitt liv som balettdansös inte bara om dans utan även om sin familj. De var emot hennes giftermål med Allan Friederica. Han var både kommunist och jude, vilket inte var helt polulärt bland von Rosens, och då har ändå familjen indianskt blod i sina ådror…. Vad Elsa Marianne visste var ingen i familjen nazist, men hennes pappa och hennes farmor tyckte att Hitler var duktig och att det var bra att de tyska tågen gick i tid. En annan släkting, Eric von Rosen gifte sig med Görings syster Karin. Elsa Mariannes farfar tyckte däremot illa om Hitler.

   • 4

    Asp said,

    Mig veterligen hade nazisterna inget specifikt emot indianer och svarta amerikanska krigsfångar har vittnat om hur de blev bättre behandlade av sina tyska fångvakter än de vita ”vapenbröderna” i deras egna styrkor. Det kan vara värt att minnas att det faktiskt fanns ett antal olika etniska grupper inom Waffen-SS, som var något av crème de la crème bland de tyska styrkorna. Det fanns en division som utgjordes av endast bosnier, en annan som var en kossackdivision etc. Sen bör man också komma ihåg att föraktet gentemot judar var ganska utspritt och inte alls begränsat till endast Tredje Riket – exempelvis existerade det ett visst samarbete mellan Tyskland och arabvärlden, där en delad antisemitism var ett av skälen till samarbetet.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: