Det är som jag har sagt – inte heller för svenskar är det lätt!

Sysselsättningen är fortfarande lägre bland utrikes födda än bland svenskfödda. Men enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) har 160 000 av 230 000 nya jobb som skapats sedan 2006 gått till utrikes födda.

http://www.svd.se/naringsliv/flest-jobb-till-utrikes-fodda_8760674.svd

Visst är det svårt att få jobb om man inte har kontakter, vilket är fallet för många utlänningar, men jag vet av egen erfarenhet att är man svenskfödd så kan man mer eller mindre lagligt bli behandlad hur som helst på arbetsmarknaden. Man tillhör en så kallad majoritetsgrupp, och då är det OK att diskriminera.

Att sju av tio jobb går till utrikes födda är inte speciellt anmärkningsvärt, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen. Enligt honom visar siffrorna hur beroende Sverige är av den aktuella gruppen som han menar är nycken till tillväxten.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/merparten-av-jobben-maste-ga-till-utrikes-fodda_8762296.svd

Ursäkta? Vad är det jag inte fattar? Är inte svenskar nyttiga för tillväxten? Ska vi dra utomlands? Kolonisera Afrika? Vad menas?

SvD har tidigare rapporterat att inträdet på arbetsmarknaden för utrikes födda inte är jämnt fördelad över yrken. Bland läkare, tekniker och civilingenjörer finns många utlandsfödda som lyckats slå sig in. Jurister, poliser och ekonomer som kommer från andra länder har det betydligt svårare. Vården och restaurangsektorn är två branscher där utvecklingen är starkast.

– De så kallade instegsjobben, som går till nyanlända (red anm), är marginella. Det handlar om kanske 3 000 jobb. Däremot finns det undersökningar som visar att många utrikesfödda tagit jobb som kräver låga kvalifikationer trots att de är högutbildade, säger Tord Strannefors.

Det är sant. Att ta ett tillfälligt lågavlänat jobb som svensk akademiker är så gott som omöjligt. Sedan får man som svensk höra att man är lat och inte vill jobba! Visst, jag kan fatta att man hellre anställer en utlännig som stannar, men det är inte okej att kalla arbetssökande svenskar lata i samma andetag!!!

Det vore kanske bra att inte producera så många nya människor till världen, att skapa en framtid som gör livet enklare för ALLA – oavsett etnisk bakgrund!

Så än en gång – leve barnfriheten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: