Schizofreni vanligare i Nederländerna?

Att röka cannabis ökar risken för en mängd olika fysiska och psykiska sjukdomar och skador, både under och efter cannabisruset. Långvarig användning av cannabis kan även leda till kroniska psykoser och ökar risken för att utveckla schizofreni.

http://www.dn.se/nyheter/cannabisanvandning-okar-risken-for-schizofreni/

Peter Allebeck, professor i socialmedicin på Karolinska institutet säger att man kan få panikattacker under påverkan av cannabis. Och, okej, man kan må rätt konstigt om man äter eller röker för mycket. Men att kalla det för psykos är väl sjukt, då skulle jag snarare ha en psykos på grund av de förhållanden som råder på min arbetsplats och som förmodligen råder på flera arbetsplatser i landet. Inte förbjuder man folk att jobba för den sakens skull!

Peter Allebeck säger också att man blir dum i huvudet av att röka på eftersom man pajar den kognitiva förmågan. Jaha, och det förekommer inte annars? Kolla med de som har adhd eller är aspies! Långt ifrån alla dessa röker på. Och de som gör det – de gör det för att de fungerar BÄTTRE kognitivt om de puffar…

En nationell värnpliktsstudie genomfördes åren 1969 och 1970 där 50.000 värnpliktiga 18-åriga mäns hälsostatus och drogvanor dokumenterades. Peter Allebeck har sedan följt upp samma grupp i olika studier sedan dess. Genom denna långvariga dokumentation har han kunnat se följderna av ett långvarigt cannabisanvändande.

– Det jag har sett är att det kan ge risk även för långvariga psykoser och för schizofreni tillsammans med andra riskfaktorer. Unga är mer känsliga för detta. Både för påverkan, men man är också i en personlighetsmässig utvecklingsfas där det är extra känsligt. Man kan också se att i de stater i USA där man legaliserar cannabis är försäljningen till unga förbjuden, säger Peter Allebeck.

Men – vem har sagt att man ska sälja cannabis till unga? Det är ju lättare för ungdomar idag att få tag i cannabis än i alkohol – eftersom cannabis är förbjudet! Jag skrev om detta i mitt förra inlägg.

Och om man nu BLIR schizofren av cannabis – ja, då måste var och varannan holländare vara lite tossig.

Fast- ibland undrar man vad folk röker…

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    Det finns väldigt dåligt med stöd för att cannabis skulle orsaka – och då framför allt [i]orsaka[/i] snarare än påskynda – schizofreni. Peter Allebeck syftar på en studie från 70-talet – självklart sponsrad av den svenska, mycket repressiva staten – som är en av de få i världen som påstår sig kunna bevisa att cannabis orsakar schizofreni. Märkligt nog verkar cannabis anta unika egenskaper så fort den befinner sig på svensk mark, då ett flertal andra svenska studier kommer fram till svartmålande resultat som inte har kunnat upprepas på andra håll i världen. Peter Allebeck väljer för övrigt helt att bortse från den brittiska studie som avslutades för ett par år sedan. Det är den största av sitt slag, omfattade 500,000 personer över 10 år och kom fram till att det inte fanns några tecken på att cannabis orsakar schizofreni. Även svensk media har tigit ihjäl den här undersökningen. Det är väl säkert att anta att man helt enkelt inte tyckte om resultatet.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: