Ungdomar tar en holk och är som folk

Den senaste undersökningen från Can har i mångt och mycket glädjande besked. Den visar nämligen att alkoholkonsumtionen bland elever i grundskolan och gymnasiet har minskat drastiskt och att debutåldern för att dricka alkohol har höjts.

När det gäller användningen av andra berusningsmedel är trenden en annan. För pojkar i årskurs två i gymnasiet har de som någon gång provat cannabis ökat från 15 till 20 procent sedan 2004. För flickor är ökningen tre procentenheter, från 11 till 14 procent. Ulf Guttormsson på Can menar dock att ökningen av cannabanvändandet har minskat sedan 2010.

http://www.dn.se/nyheter/okning-av-cannabis-pa-gymnasiet/

Där ser man våndan av att cannabis är förbjudet. På så sätt ÄR cannabis fritt och inte reglerat såsom alkohol är. Med andra ord – det är lättare för ungdomar att få tag på cannabis än alkohol.

Bör vi inte försvåra för dem? Ungdomar ska inte supa, knarka eller röka på. Därför bör droger finnas lagligt att tillgå. Och nej, inte ens livsfarliga droger typ heroin ska vara straffbart att använda, även om jag hellre skulle se en sådan drog förskriven på apotek för de som har djävulska smärtor i stället för på systemet eller coffeeshopen.

Man kommer tyvärr alltid att ha missbrukare i ett samhälle, men de bör få vård i stället för straff. Och använder man något som man fixar att använda – varför straffa?

Annonser

1 Response so far »

  1. 1

    Asp said,

    Jag tycker inte att CAN kan överhuvudtaget ses som trovärdiga, då man öppet har medgett att man har snedvridit propagandakampanjer för att skrämma människor, snarare än att sprida objektiv information. Att det får gå till så i Sverige år 2013 utan att någon hålls ansvarig är ganska förkastligt.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: