Att folk dör i Afrika – det skiter man i!

I torsdags ägde en massaker rum. I Centralafrikanska Republiken. Själv hade jag ingen ANING om detta. Det var Nelson Mandelas död som var de stora rubrikerna då. Att 400 människor skjuts ihjäl på ett sätt som för tankarna till Breiviks dåd – det tycks man inte bry sig om i svenska medier. Någon liten rad någonstans.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sjukhus-attackerat-av-rebeller_8803192.svd

Jag kan tänka mig två förklaringar till detta ointresse från svensk media:

1. Det hela tyder på att det var muslimer som sköt kristna. Man vill tiga ihjäl det, dels för att folk inte ska tro att alla muslimer är terrorister, dels för att man inte vill stöta sig med muslimer här. Men det förklarar inte varför man är så pigg på att rapportera om islamisters dåd i USA.

2. Tyvärr tror jag mer på den andra teorin. Att afrikaner dör är inte lika viktigt som då västerlänningar dör. Iallfall inte i rapporter. Men är inte ALLA terrordåd något som bör tas avstånd ifrån och de förtjänar alla lika mycket eller lika lite uppmärksamhet. Tragedin är väl lika stor oavsett om det är i Centralafrikanska Republiken, Kenya, Iran, Irak, USA eller Norge som det sker – eller?

Men då kan man ju undra varför det är så intressant att rapportera från naturkatastrofer. Där är det ju inte ens människor som förosrakar tragedierna. Är ett terrordåd i Afrika mindre viktigt?

Sedan kan jag å andra sidan bli trött på de som säger att vi ska göra något för dessa människor utan att de gör något annat själva mer än att anklaga oss andra för att inget göra….
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article17984416.ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: