Samma sak år efter år

På Alvikenskolan i skånska Bromölla beslöt rektorn att luciatåget i år inte skulle innehålla vare sig tomtar eller pepparkaksgubbar. Pojkarna skulle i stället vara stjärngossar, men utan guldstjärnor i händerna.

http://www.dn.se/ledare/krankta-lucia/

Förra året blev det rasisttjafs om pepparkaksgubbarna i luciatågen. Som jag sagt förr, titta på Svarte Petter i Nederländerna. DÄR kan jag fatta att diskussionen förekommer. Men vad är det för rasistiskt med pepparkakor? Kränker man även oss som gillar att sola oss till pepparkaksfärg på somrarna?

Nu verkar det även ha blivit tjafs om tomtar och stjärngossar. Denna gång för att det inte förekom tomtar och pepparkakor i de ursprungliga luciatågen. Och stjärngossarna är betydligt äldre än så.

Fram till 70-talet fanns däremot Judas med pungen i luciatågen. Togs han bort pga rasism, tro? Och vad hade han för roll i det ursprungliga luciatåget.

Men om dagens pojkar inte VILL klä sig i klänning, kan de inte få vara tomtar då? Och de som vill vara stjärngossar, kan inte de få vara det? Och joddå, jag kan tänka mig en svart lucia (det blev det OCKSÅ ett ramaskri om för några år sedan) eller till och med en gammal gubbe, varför inte om han nu vill? Men de som hellre vill vara tomtar, låt dem få vara det.

I år verkar annars debatten handla om att man inte får fotografera barnen, för att man är rädd för att barn med skyddad identitet ska exponeras på nätet!
Att inte exponera ungar på nätet, med eller utan skyddad identitet är helt okej. Men att ta foton för privat bruk som man gjort i alla tider måste väl vara okej? Att publicera bilder på internet FÅR man inte göra utan att fråga om lov. Så vari består problemet?

Och vad gäller invandrare, många invandrare tycker också att PK-Sverige går för långt. Många muslimer deltar i luciatåg de också. Eftersom de tycker att de är en del av Sverige. En insändare skriver: ”Mina barn går på en synnerligen mångkulturell skola. Vi hade Lucior, tärnor, tomtar, pepparkaksgubbar (och gummor) fån hela världen. Vissa av tärnorna bar hijab. När sista sången var sjungen ville applåderna aldrig sluta. Ingen kände sig kränkt – pepparkaksgubbar till trots. Den rådande svenska diskursen ses rasister bakom varje träd. Vad i h – l – ete är problemet????”

Det kan man verkligen fråga sig…

4 svar so far »

 1. 1

  Anna said,

  Har du ens läst krönikan?

 2. 2

  Pinglan said,

  Det har jag. Alla är rasister, även de som vill värna om svenska traditioner…

 3. 3

  Anna said,

  Nej men det kan du ju inte ha gjort. Eller också förstod du inte vad som skrevs. Det som skrevs var, att avsikten med att utelämna vissa delar i luciatåget faktiskt VAR av hänsyn till traditioner. Gamla traditioner. Det som också nämndes var, att det faktiskt inte är föräldrarna som bör sätta agendan i skolan. Det är blogginlägg som dina som är så himla trista att läsa. Det blir så andefattigt, när du väljer att inte ens försöka förstå den skrivna texten, utan helt enkelt väljer att skriva saker på helt felaktiga runder.

  • 4

   Pinglan said,

   Det jag faktiskt lite var ute efter var just detta att folk klagar hur fan man än gör. Jag diskuterade en artikel med en kompis som höll med om att detta med tomtar och pepparkakor i luciatågen var nymodigheter. Det fanns inte då vi var unga. Själv ville jag ALDRIG vara något annat än tärna eller Lucia i ett luciatåg då jag var barn. Detta med tomtar började komma då…


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: