Om jag inte är svensk – vad är jag då?

Bo Löfvendahl frågar sig om det finns etninska svenskar.
”Definitionen av etnisk i Svenska Akademiens ordlista lyder ”som gäller eller utmärker folkstam”. Men det är en ganska vag beskrivning. När vi använder ordet etnisk, syftar vi då på nationalitet, kultur, språk – eller kanske ”ras”?”, skriver han i Svenska dagbladet.

Jag skulle nog säga att man syftar på allt detta. En adopterad svensk är inte en etninsk svensk för mig, men likväl svensk eftersom personens nationalitet, kultur och språk är svenskt.

Talar man om etniska konflikter utgår man mycket riktigt från språk eller religion, det kunde man se på konflikterna på Balkan under 90-talet. Men visst kan vi ändå tala om etniska svenskar just i begreppet att vi talar svenska och i många fall är med i Svenska kyrkan, eftersom – vi fötts in i den!

Etniska fransmän kan vi också tala om. Det blir klart svårare att tala om etniska amerikaner eller etniska belgare. Belgier kan vara flamländare eller valloner. Och i Schweiz talar man tyska, franska, italienska eller rätoromanska. Men jag tror likaväl att om ens släkt har varit i landet ett antal hundra år att man känner sig som belgare, amerikan eller schweizare.

http://www.svd.se/kultur/sprakspalt/finns-det-etniska-svenskar_8824614.svd

”Men när man talar om etniska grupper i ett land är det sällan majoritetsbefolkningen det handlar om utan en minoritet man lyfter fram. Och det är knappast fallet med begreppet ”etnisk svensk””, skriver Bo Löfvendahl vidare.

Så – om man tillhör en majoritetsgrupp i ett land så har man ingen etnicitet? Är han dum på riktigt?

Finns det ett antal miljoner som uppfattar sig som svenskar och omvärlden uppfattar den som svenskar så finns det väl etniska svenskar – eller?

http://aktivarum.wordpress.com/2013/12/17/finns-etniska-svenskar-bo-lofvendahl-far-hjarnslapp-i-svd/

http://parnassen.wordpress.com/2013/12/16/klart-det-finns-etniska-svenskar-flyktingsmugglarna-kor-anda-fram-till-dorren/

Och inte nog med det. SvD:s Norgekorrespondent Björn Lindahl har rört upp känslor genom att kritisera uttrycket etnisk norsk! Lindahl blev inbjuden till en konservativ tankesmedja för att prata om debattklimatet. Som exempel på skillnader mellan Sverige och Norge nämnde hangreppet etnisk norsk. I svenska medier är det ovanligt att tala om etniska svenskar men det är vanligt 
i Norge trots att det saknas en definition på vad det betyder. Han tycker att uttrycket är problematiskt.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svds-korrespondent-vallar-het-rasismdebatt_8921132.svd

Men – vari består problemet? Det finns väl både etniska norrmän, etniska iranier och etniska ryssar – och inget är väl sämre än något annat??? Det är vä VERKLIGEN rasistiskt att inte få använda ord som svenskar, norrmän, etc….

De som verkligen TYCKER illa om andra kulturer eller andra utseenden lär nog kunna visa sina åsikter ändå. Tycker man illa om svarta eller romer så spelar det ingen roll för vad man kallar dem.

Till skillnad mot i Sverige så FÅR man vara stolt över sin etnicitet i andra länder. I Norge fick Björn Lindahl MYCKET kritik då han kritiserade uttrycket ”etnisk norsk”. Och detta även från norrmän är emot Fremskrittspartiet, om jag fattade det hela rätt.

Men vad kan man vänta sig i ett land där det finaste man kan vara är ”osvensk”…

http://boxingrage.wordpress.com/2014/01/11/journalister-och-rasister/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: