Hur mycket invandring tål Sverige ? Och hur mycket rasism?

Sám Sundberg på Svenska dagbladet tycker att det svenska debattklimatet har spårat ur. Politiker lyssnar inte på varandra då socialdemokrater vill satsa på skolan och moderater på jobb.

Kommer man dessutom till invandrig, ja, då blir det riktigt absurt. Då det var rasismdebatt i P1 och Alice Teodorescu påpekade att hon inte sett mycket av den strukturella rasism som andra talade om viftades det så undan med att det var för att Teodorescu var vacker och välutbildad. En tolkning som Pascalidou knappast avsåg men öppnade för är att de som drabbas av strukturell rasism är fula och lågutbildade.

I debattens hetta så är man inte längre opartisk (men inte kräver man Paascalidous avgång bara för att hon inte är opartisk, vilket man tydligen önskar av Soran Isamil), men att först avfärda all kritik och i nästa stund be om ursäkt, det luktar påtryckning lång väg.

Det är nämligen så att Pascalidous program tar sitt avstamp i en kritiserad problemformulering i Agenda från förra hösten: ”Hur mycket invandring tål Sverige?”. P1-programmet heter följaktligen ”Hur mycket rasism tål Sverige?”. Att döma av reaktionerna på hennes program kan vi räkna med att kommande programserier bär namn som ”Hur mycket rasismdebatt tål Sverige?” och ”Hur mycket debatt om rasismdebatten tål Sverige?”.

http://www.svd.se/kultur/vi-kommer-inte-undan-debatten-om-debatten_8983690.svd

Dert ligger mycket i det. Uppenbarligen verkar detta med invandring vara så känsligt att man helst inte ska debattera det, samtidigt som det är farligt att tysta debatten. Och då blir det hela ganska absurt. De flesta i detta land, har jag iallafall fått uppfattning om, är antingen SÅÅÅ positiva till invandring, ja, utlänningar är bättre än svenskar till och med, eller så är alla invandrare, elller vissa grupper dåliga människor rakt av.

Men invandrare är väl som svenskar? Varken bättre eller sämre. Det finns skitstövlar bland utlänningar och det finns skitstövlar bland svenskar. Så för mig är debatten som sådan ointressant. Däremot kan jag reagera på invandrarpolitiken, något som många invandrare också reagerar meot, precis som jag kan reagera då invandrare blir negativt särbehandlade, något som även många svenskar reagerar emot.

Så vad är problemet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: