Har man glömt?

Judiska grupper oroar sig för det högerextrema partiet Svobodas nya inflytande i Ukraina. Men en Ukrainaexpert tonar ned hotet och jämför partiet med högerpopulistiska partier i Finland och Frankrike.

Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi håller ständig kontakt med judiska företrädare i Ukraina. Hon säger att judiska grupper, framför allt i huvudstaden Kiev, är djupt oroade över att det högerextrema partiet Svoboda fått ministerposter i övergångsregeringen. De uppmanar även sina medlemmar att hålla sig inomhus för att minska risken för attacker.

– Vi ser nu, snart 70 år efter Förintelsen, det är precis som att världen har glömt eller på något vis förträngt och agerar inte heller med den kraft som jag tycker att man borde göra, säger hon till TT.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/olika-bud-om-ukrainska-extremister/

Vad man dessutom glömmer är at antisemitismen var stark i det forna Sovjetunionen. Judarna hade en fruktansvärd situation i Sovjet under kommunisttiden.

Än i dag ser man i Sverige bland vänsterextremister som sympatiserar med palestiner ett hat mot judar, även om de som går till ren fysisk attack mot judar oftast är unga män med bakgrund i Mellanöstern, någon enstaka gång är det svenska nazister.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-alla-grupper-behover-skydd-mot-hatet/

Svenska nazister attackerar dock lika ofta muslimer som judar.

Men det är inte bara muslimer som har det svårt. Eller judar heller för den delen. Det finns inte ett folk i världen som inte har förföljt andra som inte är som de, och det finns inte ett folk som aldrig har fått utstå hat från andra.

Och visst, vi måste leva med varandra och göra det bästa av den månkulturella världen. Acceptera att vi är olika och har rätt att få vara det. Men vi lever i en värld där fler och fler föds, barn är ju en rättighet i väst och man tvingas föda dem i tredje världen. Fler ska ha bostäder, mat, arbete. Det skapar oroligheter och flyktingar. Och kommer det många olika nationaliteter till ett och samma land, javisst, vi får houmus, men vi får även Hamas…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: