Lite faktakoll, tack

Stockholmarna tar nästan 94 000 doser cannabis under en vanlig onsdag – och runt 2 400 doser kokain, visar en analys av stadens avloppsvatten. ”Alla grupper i samhället använder cannabis”, säger Christopher Landin, på Stockholmspolisens narkotikaspan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sa-mycket-knark-tar-stockholmarna_3333132.svd

Under ett onsdagsdygn i mitten av februari tog invånarna i Stockholms stad med omnejd 66 doser cannabis per 1 000 personer. Halterna är uppmätta i prover ur de miljontals liter avloppsvatten som spolas ned varje dag.

Testet har genomförts med hjälp av Stockholm vatten och Syvab, som samlat in ett genomsnitt av avloppsvattnet från stadens reningsverk under onsdagsdygnet den 19 februari 2014.

Resultatet är att invånarna i reningsverkens upptagningsområden rökte runt 93 700 genomsnittliga cigaretter med cannabispreparat under det analyserade dygnet, och tog omkring 2 430 linor kokain.

Men så bra då att jag ÄNTLIGEN har fått veta hur stor en dos cannabis är! Det har jag undrat i nästan två år nu!
https://ejkorrekt.wordpress.com/2012/06/27/hur-stor-ar-en-dos-cannabis/

Allra mest drogas det i Bromma, det låter Aftonbladet oss veta.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18511012.ab

Inte tycks man kunna räkna heller om man är drogexpert i Sverige. Aftonbladet skriver följande:
”Totalt i hela Stockholm pekar resultatet på att det rör sig om 1,7 kokaindoser och 66 cannabisdoser per 1 000 invånare. Mer än en cannabisdos per 20 stockholmare.

Metoden är ännu inte färdigutvecklad och det finns osäkerhet i hur exakta prognoserna är.

– Det betyder inte att sju av av 100 stockholmare använder cannabis. En person som sitter och röker hela dagarna kan använda lika mycket som fem andra personer. För en total bild krävs noggrannare studier och fler analyser, säger Alexandros Christakopoulos, kemist på Karolinska universitetssjukhuset.”

En av 20 är väl ändå 5 av 100, inte 7 av hundra….

Christopher Landin, gruppchef för Citypolisens narkotikaspan, betonr att drogar, det gör man i alla samhällsklasser. Tja, vad hade han väntat sig? Super gör ju folk ur alla samhällsklasser också…
Håkan Leifman, direktör på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, välkomnar den nya metoden att mäta halter av droger i avloppsvattnet.

– Vi har väldigt dåliga skattningar av narkotikaanvändning bland vuxna. I folkhälsoenkäter tenderar man att medvetet eller omedvetet dra ned sin nivå.

Dra ned sin nivå? Vad menar han? Vad har HAN rökt??

Förutom enkäter görs sammanställningar av tullens beslag men enligt Håkan Leifman säger beslagen inget om det totala bruket.

– Avloppstester är en lovande metod som jag tycker att man ska jobba vidare med.

När det gäller cannabis har CAN sett en förändrad attityd i sina enkäter.

– Just cannabis bedömer unga som att det finns mindre risker kring än vad de tidigare tyckt. Det finns ett mer tillåtande klimat, vilket ökar användningen och i sin tur gör synen än mer tillåtande, säger Håkan Leifman.

Jamen, tack gode Gud för att det finns en del som inte är så insnöade som våra politiker i det här landet, att det finns de som vågar tänka utanför Sveriges ramar och tittar på hur det ser ut i Nederländerna, Portugal och vissa delstater i USA, till exempel!

Blir jag trött eller blir jag trött…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: