Vem är offer och vem är förövare?

Igår skrev jag om Robert Hannahs och Simona Mohamssons artikel om att all rasism måste bekämpas. Och att det fick PK-människorna att gå i taket.

Dilsa Demirbag-Sten skriver ett klokt svar i DN:

”Vem kan ta ansvar för sin hudfärg? Ingen väljer sina föräldrar. Låter det självklart? Tänk igen. Varför tror så många att arbetslösheten har etniska dimensioner? Vem är arbetslös för att hen är exempelvis kurd, grek eller syrian?”

”Det finns barn som är blondare än Emil i Lönneberga och som sedan tio generationer har svenska som modersmål men som möter samma utmaningar som barn till nyanlända flyktingar. Det är en klen tröst för dessa barn att de föddes med ljust pigment. Arbetslöshet, fattigdom, ohälsa ser inga etniska gränser.

Finns det därför ”rasism” mot ”svennar”? Säkert. Varje utsatt barn är ett misslyckande för samhället. I dagens Sverige växer nu den första generationen barn upp som aldrig har sett sina föräldrar arbeta. Dessa barn må ha föräldrar som kommer ifrån all världens hörn – inklusive Sverige. En sak är säker. Etnicitet är ett politiskt argument som delar de grupper i samhället som bäst skulle behöva hålla samman.”

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/dilsa-demirbag-sten-talet-om-etnicitet-skymmer-grundproblemet/

För mig har det alltid varit självklart att de som är fatiga har mer gemensamt med varandra oavsett etnicitet. Precis som att en svensk tandläkare har mer gemensamt med en irmansk tandläkare än med en svensk bilmekaniker.

Yasri Khan menar däremot att det är beklagligt att göra offer till förövare. Men det Hannah och Mohamsson menar ÄR ju just att att offer lätt blir förövare. Oavsett etnicitet.

http://www.dn.se/debatt/beklagligt-och-populistiskt-att-gora-om-offer-till-forovare/

Jeff Werner är då snarare inne på den linje jag, men även Robert och Simona förespråkar, även om de tydligen inte delar politisk ståndpunkt i övrigt, att det handlar om utanförskap som skapar rasism. Åt båda hållen.

http://www.dn.se/debatt/rasism-gar-inte-att-forsta-utan-klassanalys/

Werner talar dock om klassanalys, vilket får mig att misstänka att även Jeff är emot rasism riktad mot svenskar, men att det inte passar sig att säga det om man är vänster, det är helt enkelt inte politiskt korrekt…

Feministikt initiativ driver det hela ännu längre. Att likställa fördomar mot vita svenskar med den strukturella rasism som genomsyrar hela samhället är orimligt. Rasifierade ungdomar i förorten har inte makt över sina vita klasskamraters livschanser. De kan ha fördomar, men inte utöva rasistiskt förtryck, skriver Sissela Nordling Blanco och Linnéa Bruno (Fi).

http://www.dn.se/debatt/mot-rasism-med-kunskap-och-konkret-politik/

Jaha. Ett svenskt barn som blir kallat rasistiska tillmälen har inte rätt att bli sårad över det eftersom det finns en rasifiering och strukturell rasism mot invandrare! Hur förklarar ni det för ett barn, berätta det gärna för mig!

Jag vill inte kränka, men – är ni korkade eller är ni korkade?

Det är ju sådant som GÖR att folk röster på SD!

Också Dennis Forsgren skriver att det är ekonomiska strukturer och det kapitalistiska samhället som är skuld till rasismen. Är alla skribenter vänsterorienterade? Forsgren menar nämligen också att Hannah och Mohamsson slår mot de som redan ligger.

http://www.dn.se/debatt/hannah-och-mohamsson-riktar-sina-slag-mot-redan-utsatta/

Lawen Redar, Amne Ali och Maria- Elsa Salvo, tre sociialdemokratiska politiker i Stockholm, menar att det är Folkpartiets politik som är en bidragande orsak till rasismen.

http://www.dn.se/debatt/deras-eget-partis-politik-har-lett-till-utanforskap/

Riktigt kul blir det då de hänvisar till en SOU som säger att 78% av invandrarna är positiva till majoritetsbefolkningen, endast 5% är negativa! Ähh… vad har de mätt? Rent rasistiska åsikter? En reaktion på att det är svårare att få jobb och bostäder för utrikes födda? Reaktion på diskriminerande politik?
Och finns det någon liknande mätning för de etniska svenskarna? Hur många svenskar är rena rasister? Hur många är positiva till invandring? Hur många reagarar på invandringspolitiken?

Även dessa politiker kommer behöva förklara ett och annat för mobbade barn. Iallafall om de är ljusare i hyn. De skriver nämligen:

”Debattörerna likställer dessutom ungdomars fördomar och en samhällsstruktur. Rasistiska fördomar är de förutfattade meningar man har av människor utifrån utseende och etnicitet. Strukturell diskriminering är, i motsats till individuell nivå, diskriminering som strukturellt leder till att det råder en samhällshierarki mellan tillskapade grupper. ”

Men det bästa av allt jag läser är nog detta:

”Debattartikeln av folkpartisterna Robert Hannah och Simona Mohamsson bidrar inte till kampen mot rasismen. Om all ojämlikhet, all mobbing och alla sociala problem ska beskrivas som ”ett slags rasism”, vad ska vi då kalla rasförföljelse för? skriver Ewa Heller Ekblad. ”

Du Ewa, jag har ett förslag. Kalla rasförföljelse för ”rasism” och ”rasförföljelse” helt enkelt.
http://www.dn.se/debatt/om-allt-ar-rasism-ar-inget-rasism/

Why not call a spade a spade?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: