Diagnostiseras folk för lätt?

Flickan hade svårt att koncentrera sig och var ofta trött, och fick diagnoserna adhd och asperger. Flera år senare upptäckte läkarna att problemen egentligen berodde på en missbildning i halsen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/opererade-halsen-friskforklarades-fran-adhd/

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/adhd-var-missbildning-i-halsen_3449850.svd

Det låter för det första helt galet. Hur fan kan man missa en missbildning? Men man kan ju faktiskt ha NPF även om man har missbildningar. Så varför ger man först diagnoserna asperger och adhd för att sedan ta bort dem? Alla som har koncentrationssvårigheter har väl inte dessa diagnoser?

För det andra – ÄR det så att man överdiagnostiserar då det handlar om neuropsykiatriska funktionshinder? I Stockholm verkar tonåringarna ha fler autismdiagnoser än någon annanstans i hela världen. Hur kommer DET sig?

http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/varfor-sa-manga-autismdiagnoser/

Man tror att ökningar i diagnoser beror på att uppmärksamhet och kunskap har ökat. Det är något mycket civiliserat och civiliserande med neuropsykiatriska diagnoser. I stället för att avfärda människor utanför normalspannet som ”konstiga” eller ”knäppa”, som man väl gjorde när jag var barn, sätter man en diagnos. Det blir ett sätt att inkludera den avvikande i gemenskapen. För den som får diagnosen kan det innebära en stor lättnad. Man var inte så annorlunda som man trodde. Och så får man hjälp att hitta strategier för att bemästra vardagens utmaningar, hjälp att bättre förstå omvärlden.

Och har man en diagnos är det lättare att få hjälp. Visst är det bra att föräldrarna är alerta, men nog är det hemskt att vi lever i en värld där man måste vara funktionsnedsatt för att ha en chans i livet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: