Klubbas Jaafari-lagen igenom får kvinnor i Irak en fasansfull tillvaro

Idag har kvinnor i Irak rätt till skilsmässa och för att vara ett muslimskt land i Mellanöstern rättigheter utanför de religiösa ramarna.

Men nu är det risk för att en lag klubbas igenom som tar död på jämställdhet, anständighet och civlisation (DN:s uttryck).

Syftet är att olika religiösa grupper ska kunna dömas efter egna trosregler. Majoriteten av irakierna är shiamuslimer, och kritikerna fruktar nu att det blir konservativa mullor snarare än sekulära domare som kommer att avgöra kvinnornas öde.

Detta kommer att innebära att barn kommer att giftas bort, muslimer får inte gifta sig med icke-muslimer, en make får ha sex med sin fru när han vill och kvinnor får inte lämna huset utan mannens tillstånd. Vid en skilsmässa får pappan automatiskt vårdnaden om barn över två års ålder.

http://www.dn.se/ledare/man-som-hatar-kvinnor/

Man kan verkligenn hoppas att detta inte går igenom, att värstvärlden tar avstånd från detta. Jag är rikitgt glad och förvånad över att en svensk dagstidning tar ställning mot shialagar, trots att det är utlänningar som lever efter dem. Jag ser gärna också att FI säger några skarpa ord om dessa lagar…

http://annhelenarudberg1.blogspot.se/2014/04/religion-ar-ett-gift.html

http://aurorasliv.blogspot.se/2014/04/nya-lagar-brukar-vara-i-ratt-riktning.html

3 svar so far »

  1. 2

    Johanna said,

    Fyyy vad hemskt. Måste säga att att jag avskyr islam. Den är helt barbarisk. Tyvärr invaderas Sverige av dessa sen flera år tillbaka. Det är ju regeringen (Ullenhag & Co) som tycker dom ”berikar” Sverige. Hoppas verkligen hela världen protesterar med deras fruktansvärda shialagar.

  2. 3

    matswestholm said,

    Kvinnor i Irak har väl redan en fasansfull tillvaro precis som alla andra (män, barn, hundar, katter) som lever i det religiösa förtrycket i Islam. Det är som våra förfäder hade det på 1600-talet. Vetenskapsmän, som Galileo Galilei hotades med dödsstraff om de inte höll tyst. Undrar om Galileo hade kallats för kristofob om han hade sagt att kristendomen var ett problem?


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: