Intet nytt under solen

Miljömässiga faktorer har lika stor påverkan på risken att utveckla autism som de genetiska. Det visar den hittills största studien på området, som kan vara viktig för att hitta orsakerna till varför vissa drabbas.

– Studien är unik för den är väldigt stor och spänner över många år. Sedan har vi med många fler familjetyper än tidigare, då man bara tittat på tvillingar, säger Sven Sandin, forskare vid Karolinska institutet och studiens huvudförfattare.

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/miljo-viktig-for-att-forklara-autism/

Huvudförfattaren Avi Reichenberg vid Mount Sinais forskningscenter för autism och Kings college, förklarar i en kommentar att resultaten är mycket överraskande.

– Vi hade inte väntat oss att miljöfaktorerna skulle ha så stor betydelse för autism. Forskningen har på senare tid fokuserat på gener men det står nu klart att det behövs mycket mer forskning för att identifiera exakt vilka dessa miljöfaktorer är.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nya-ovantade-ron-om-autism_3522342.svd

Men att orsaker som ökade provrörsbefruktningar, gamla föräldrar och infektoner hos modern under gravidieter kan öka risken för autism eller Aspergers syndrom är väl inget nytt?
1997 skriver Gunilla Gerland i boken/häftet ”`Det är bra att fråga…” på sidan 44: Många forskare försöker hitta orsaken till Asperger syndrom och autism och de tror att det kan bero på flera olika saker. Ibland är Asperger syndrom ärftligt och man kanske har släktingar som har Aseprger syndrom eller någon form av autism. Det kan också vara en fosterskada, alltså att mamman får till exempel en infektion när hon har barnet i sin mage.

Jag är snarare mer benägen att hålla med Karin Bojs i dagens DN: ”Diagnoserna har ökat kraftigt på senare år, och en hel del forskare har frågat sig om någon ny farlig faktor har dykt upp i vår miljö. Den svenska studien ger inte stöd för den farhågan, utan tyder snarare på att det är diagnoserna som har blivit bättre.

Men även om autism är i hög grad ärftligt och även om miljöfaktorerna har hängt med länge …

Det vore väldigt bra om vi kunde få mer klarhet i frågan vad det är för faktorer vår miljö som ökar risken för autism.”

http://www.dn.se/nyheter/sverige/karin-bojs-dags-att-hitta-miljon-som-orsakar-autism/

Många som idag har AS light skullle inte ha fått någon diagnos idag om det inte vore så att allt i prinicp bygger på social kompetens. Så visst är miljön en faktor i sådana fall. Som jag själv har sagt – vore jag barn idag så skulle jag med största sannolikhet ha AS light eller ADD. Även då sociala förmågor inte har någon betydelse för hur man utför sitt jobb så är det ändå det som tycks vara avgörande. Det är jubara att titta på Torolf Jansson, som blev avskedad som lokförare då han fick diagnosen Aspergers syndrom. Han hade alltid kört felfritt. Idag får han gudskelov köra tåg igen!

Så visst kan det sluta lyckligt här i världen! Och visst är vi glada över att forskare äntligen har slagit fast det vi alltid har vetat…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: