Medicinsk revolution på gräsnivå

Cannabis beskrivs allt oftare som en mirakelmedicin mot bland annat svåra fall av epilepsi. 80 procent av USA:s befolkning bejakar cannabis som läkemedel, och i boken ”Pot inc” jämförs cannabis gradvisa godkännande med den process som akupunkturen gick igenom för ett par decennier sedan.

http://www.svd.se/kultur/understrecket/medicinsk-revolution-pa-grasniva_3522326.svd

Det pågår en revolution i USA. Dess mål är att befria cannabis, med andra ord göra ”gräset” lagligt – och den har redan spritt sig till andra länder, inte minst i Sydamerika. Nyligen förklarade Uruguays president att han vill legalisera produktionen och försäljningen av cannabis. Somliga bedömare menar att detta är en oundviklig utveckling, en som på sikt också kommer till oss i Europa och Sverige.

Men i Sverige är tanken främmande. Här är cannabis fortfarande ett dödsknark som gör att man slutar som heroinist, blir schizofren, inte mognar som människa, well, you named it…

Här fattar man inte att cannabis har använts som medicin i tusentals år. Och förresten, även ordet ”drog” betyder ju egentiligen medicin. Ja, till och med ordet ”narkotika” betyder sömnmedel. Allt detta som förknippas med elende och död har till sitt ursprung varit hjälpande och livsgivande.

Men tyvärr, det som är gott missbrukas ofta. Oavsett om det gäller kokain eller kaffe. Och därför, för att några inte kan sköta det så måste man förklara krig mot drogerna.

Men folk är inte dumma. Om något med framgång används för att mildra människors fysiska smärta och ångest, för att få bort illamående och väcka aptit, för att få muskler att slappna av och minska trycket i ögat hos patienter med glaukom, hur skadligt kan det då vara?

I dag accepterar och bejakar hela 80 procent av amerikanerna cannabis som läkemedel, och denna förändring av folkviljan beskrivs ingående i ”Pot inc” (Sterling) av Greg Campbell, som utgår från sin egen hemstat, Colorado. Han jämför marijuanas gradvisa godkännande med den process som akupunkturen gick igenom, innan den till slut blev erkänd som behandling.

Men, om man inte tänker som majoriteten i ett land så ska du straffas. På ett eller annat sätt. I en diktatur avrättas du eller fängslas. I en demokrati stängs du ute. Eller i värsta fall fängslas ifall du går längre och gör det du inte får.

Nu har vissa personer tack och lov fått hjälp av cannabis, vilket jag skrev om för flera år sedan.

Men attityden hos svensson finns kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: