Tyvärr är hat inget nytt

I förra veckans skrev Jonas Thente en artikel som hyllades av vissa och hatades av andra. I korthet gick det ut på att samhället har svikit de svagaste och att det är de som står fär näthat.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/nathatarna-ger-uttryck-for-de-bortsorterades-rost/

Han hänvisade bland annat till en artikel som Maria Sveland skrev för två år sedan. Hon svarade med att hon menade att Jonas Thente breddar vägen för nazism.
http://www.dn.se/kultur-noje/hatarna-finns-i-alla-klasser/

Visst har Sveland rätt i att hatare finns i alla samhällsklasser, och att det är kvinnor som ofta är lågt betalda. Men kvinnor är väl olika och det finns kvinnor som är rika och de som är fattiga, kvinnor som tyvärr utsätts för hat och kvinnor som hatar. Allt detta stämmer för övrigt även in på män mig veterligen. Och att Maria skriver som hon gör är inte konstigt det heller. Hon har också utsatts för hat och hot, vilket fan inte är acceptabelt!

Men att påstå att man breddar väg för nazism genom att säga som det är, att mobbaren oftast mår dåligt själv, är väl ändå att ta i…

Kajsa Ekis Ekman reagerar på att Jonas skyller på vänstern, själv skyller hon på högern.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/kajsa-ekis-ekman-maken-till-konspirationsteori-har-jag-sallan-sett-i-en-dagstidning/

Men precis som att hat kommer både från låg och hög, kvinnor och män, så kommer svek och brutna vallöften både från vänster och höger.

Det Jonas Thente vill säga är att hat och hot alltid har funnits och att det inte är en ny företeelse. Hat och hot ska inte accepteras, det vi ska acceptera är att vi tycker olika, men min egen erfarenhet säger att både vänster och höger är jävligt dåliga på att acceptera de som inte tycker som de själva många gånger. Undantag finns också – och det också bland både vänster och höger.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/inte-bara-nathatarna-hatar/

Man kan inte lösa orättvisor om man inte försöker förstå deras motståndare. Jonas Thente skriver: ”Så bekvämt det hade varit om alla som inte exakt delade ens världsbild var nazister. Men insikten att världen är mer komplicerad än så borde ingå i varje kulturskribents fatabur.”

Så sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: