Rasism på konditori

”Rasistiska nidbilder” och ”symbolisk kannibalism”. Ett konditori i Sydsverige får hård kritik för en kaka som föreställer ett mörkhyat människoansikte. ”Choklad råkar ha den färgen”, menar ägaren som inte ville något illa.
– Det är så klart att det här är rasistiskt. Det här är en produkt av en svensk vithet som inte kan rannsaka sig själv och sin rasism, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund, till Kvällsposten.

http://www.expressen.se/kvallsposten/konditori-kritiseras-for-rasistiska-bakverk/

Men – vad jag kan se på bilden så finns det både svarta och vita kakor. Är kakorna även ett hån mot vitingar? Det är bara de mörka kakorna som kritiseras. Inte heller vill Kitimbwa Sabuni riktigt förklara vad som är rasistiskt med kakorna.

– Vi finns inte till för att utbilda människor om rasism, vi försöker bara skydda oss och andra människor mot rasism. Att spela oförstående är en del av en härskarteknik, säger han till Kvällsposten.

Butikens ägare menar att det är kakor doppade i färg, och att det är smileys man ska tänka på.

Jag kan också tänka mig att om det bara hade funnits vita kakor som smileys så hade Afrosvenskarnas riksförbund frågat sig varför inte svarta smileys fanns, eftersom det både finns vita och svarta människor. Man hade talat om härskarteknik även i sådana fall, sorry, men jag är ganska säker på det.

Visst, om kakorna ser ut som blackface-målningar, så ser ju den vita kakan ut som en blackface-målning som målats vit. En albono-svart? Eller ska man göra sig lustig över båda svarta och vita?

Jag tycke närmast i så fall att kakorna ser ut som Goby i Bubble Guppies. Är Bubble Guppies också rasistiskt?
http://bubbleguppies.wikia.com/wiki/Goby

Ursäkta mig, men ibland är folk väl lättkränkta. Afrosvenskarnas riksförbund bör väl snarare lägga sin energi på att svarta personer inte ska behöva vara rädda för nazistdåd eller för att man ska kunna få jobb oavsett hudfärg – inte på några jävla kakor!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: