Ljuskrona eller skäggig dam?

Ikväll är det dags. Och det är tydligen två artister det står emellan i Köpenhamn. Sanna Nielsen och Conchita Wurst.

Givietvis hoppas jag att det går bra för Sverige. Men jag tycker att det skulle vara roligt om Österrike vann. De har bara en seger, och det var 1966.

Conchita Wurst har i likhet med Sanna en pampig ballad. Och jag tror på en pampig ballad i år. Det jag möjligen kan reagera på är denna hype kring Wurst. Jag menar, det är inte första gången en transartist är med i tävlingen. Om någon minns så vanns hela tjottaballongen 1998 av Dana International, som är transsexuell, med ”Viva la diva”.

2011 tävlade hon igen med ”Ding dong”. Då gick det inte lika bra. Hon kom inte vidare från semin.

2007 vanns ESC av Marija Šerifović med låten ”Molitva” för Serbien. Ett land som många gångar har brutit mot mänskliga rättigheter och där man var lite orolig 2008 då ESC ägde rum där eftersom man även i Serbien inte helt accepterar HBTQ-personer. Marija är homosexuell.

2003 kom Tatu trea med ”Ne ver ne boysia”. De hade också en lesbisk framtoning, men sedan kom det fram att de inte är homosexuella.

2009 går ESC av stapeln i Ryssland. Då framträder Tatu med detta nummer.

Kan tycka det är tragiskt att man har gjort det svårare för homos i Putin-land, när man går åt andra hållet på många håll i världen, kanske framför allt här i väst…

Jag hoppas dock på att inte de ryska tvillingarna blir utbuade ikväll igen bara för att Ryssland står för krig och homofobi. Skulle det bara handla om homofobi borde väl rätt många länder där i Östeuropa buas ut. Vitryssland, Ukraina och Armenien är väl inte heller kända för att gilla homosexuella,. Vitryssland är dessutom Europas sista diktatur. Men de ryska flickorna kan väl för fasen inte hjälpa från vilket land de kommer!

Tänk vidare. Föreställ er att ni tittar på en balettföreställning. 10-åriga Lada Sartakova vinner. Skulle ni bua ut henne också? För många ryssar är det kanske den chans de har att få se något annat.

Precis som en skrev i kommentarsfältet till Schlagarpinglans blogg. Ska man rösta på Wurst ska man göra det för att man gillar låten, inte för att man gillar framtoningen. Avstår man rösten på Österrike ska det också vara för att man inte gillar låten, inte för att man inte gillar transor.

http://www.dn.se/kultur-noje/hanna-fahl-tipsar-infor-kvallens-eurovisionfinal/

Hanna Fahl tror att Österrike vinner. Och jag kommer rösta på korven. Eftersom jag gillar låten.

http://www.dn.se/kultur-noje/hanna-fahl-sanna-eller-wurst-det-ar-fragan/

Och lite sarkasm över årets bidrag skadar aldrig

http://www.dn.se/kultur-noje/melodifestivalen/gnallig-britt-svag-for-undo/

Eller onödigt vetande som vilka startmummer som aldrig vinner.

http://www.bettingexpert.com/se/blogg/en-djupare-analys-av-eurovision-genom-aren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: