Jury och folk tycker inte alltid lika

Conchita Wurst vann folks hjärtan. Men det fanns jurygrupper som försökte stoppa österrikiskan.

Av de totalt 37 deltagande länderna fick Conchita Wurst mindre än fyra poäng av sju länder. Fyra länder gav henne noll poäng.
I samtliga fall var det jurygruppen som fällde henne.
För tittarna i Armenien var Conchita Wurst tävlingens näst bästa bidrag. Men jurygruppen i landet rankade henne som det 19:e bästa bidraget. Därmed blev hon utan poäng.
I Vitryssland var Conchita Wurst fjärde mest populär hos tittarna. Men juryn rankade henne som 23:e bästa bidrag, vilket till slut gav henne noll poäng.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article18872285.ab

Det är mig veterligen inte första gången jury och folk tycker olika. Redan 2002, i finalen i Melodifestivalen hade folket Brandsta City Släckers (bara gruppnamnet!) på en tredjeplats. Juryn hade låten som tia och därmed på jumboplatsen. Låten slutade som femma.

Då Malena Ernman tävlade i Ryssland 2009 kom hon på en fjärdeplats i sin semi. I finalen slutade hon på plats 21! Någonstans hörde jag att om det enbart hade varit jurypoäng som hade avgjort hade hon slutat på en elfteplats iställe. Rätta mig om jag har fel.

I år gav Conchita Wurst en känga till Putin i sitt tacktal. Men den ryska juryn rankade henne som det elfte bästa bidraget och tittarna som det tredje bästa. Sammantaget resulterade det i en fempoängare från Ryssland.
Nu toppar också Conchita Wursts låt ”Rise like a phoenix” Ituneslistan i Ryssland.

http://www.dn.se/kultur-noje/hon-ligger-etta-pa-ryska-itunes/

Med andra ord – med bra musik kommr man längre än med korkade åsikter. Och till alla som dissade det ryska bidraget – skänk Conchita kärlek i stället för att ge Tolmachevy sisters hat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: