Feminism för Fridolin

Det behövs inte mer kunskap om klimatet, nu behövs förändring, förkunnade språkröret Gustav Fridolin i sitt kongresstal till jublande miljöpartister på lördagen. Han lovade arbetsro för lärarna, kortare arbetstid för kvinnor i omsorgen och minskade löneskillnader mellan kvinnor och män.

http://www.dn.se/valet-2014/feminismen-barande-tema-i-fridolins-tal/

Arbetsro för lärarna har väl varit på tapeten ända sedan serien ”Lära för livet” sändes i SVT 1977.

Kortare arbetstider – men med bibehållen lön – skulle behövas för de flesta som arbetar inom omsorg eller över huvud taget med människor där man är bunden av att vara vissa tider på jobbet. Kort sagt, i de fall där det är svårare att planera jobbet.

Minskade löneskillnader mellan kvinnor och män borde vara en självklarhet. Om kvinnor och männ gör likvärdigt arbete och är på jobbet lika lång tid.

Men att alla politiker idag tävlar om vem som är mest feministisk – det urholkar ju f-ordet! Ordet blir bara ett begrepp för – just det – politisk korrekthet.

Dessutom – feminism står ju för så många olika begrepp. Det finns likhetsfeminism och särartsfeminisn, radikalfeminism och liberalfeminism.

Vissa säger att om man är för jämlikhet så är man feminist. Men att många vill inte kalla sig feminister. Eftersom det står för manshat för många. I synnerhet efter ”Könskriget” som visades på SVT i maj 2005. Det är ju faktiskt en av anledningarna till att jag själv aldrig skulle kalla mig för feminist – just för att jag är för jämlikhet. Jämlikhet är självklart för mig – så länge man inte förväxlar det med likhet.

http://spraktidningen.se/artiklar/2014/04/f-ordet

Och – är det inte trots allt viktigast vad man gör och vad man har för åsikter än vad man kallar sig?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: